En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. / Foto: Eli Don (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern català vol retornar a les restriccions dures per lluitar contra la covid-19.

Proposa tornar a tancar l'oci nocturn, establir el toc de queda d'1 a 6 de la matinada, limitar les trobades a un màxim de 10 persones a l'interior i exterior i limitar l'aforament al 50% a l'interior de bars i restaurants i al 70% en gimnasos, cultura i comerç.

Després de la reunió de la comissió delegada de la covid, la portaveu, Patrícia Plaja, ha anunciat aquestes intencions, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que les mesures s'apliquen perquè en l'última setmana s'han doblat els positius i "és necessari aturar" com sigui aquesta progressió.

Si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya les aprova, les restriccions entraran en vigor la matinada de dijous a divendres i duraran, en principi, 15 dies.

D'altra banda, en ser preguntats per les cavalcades de reis, el conseller de Salut, ha explicat que "les cavalcades no se suspenen. Tots hem sigut nens un dia. Són molt pocs anys, això dels reis, i l'any passat ja va quedar escapçat."

Aquesta activitat tradicional nadalenca es fa a l'exterior i, en general, ha al·legat Argimon, no hi ha grans aglomeracions.

Tampoc es toquen els casals de lleure de Nadal, per facilitar la conciliació, ni l'escola o les universitats.

Tant Plaja com Argimon han repetit el missatge de la necessitat de reduir la interacció i la mobilitat perquè són les maneres com es transmet el virus. El conseller de Salut ha admès que hi pot haver la sensació que "això no s'acaba mai", però ha afirmat que "acabarà" i ha fet una crida a "passar l'hivern".

En tot cas, ha subratllat que les mesures són necessàries per evitar el col·lapse del sistema sanitari. "Sabem que la variant òmicron és més contagiosa i que serà la dominant aviat. Encara no sabem si és més agressiva, malgrat que sembla que no. Però també és cert que si transmet molt, té facilitat de col·lapsar".

Argimon també ha admès que per als sectors afectats és un moment "molt complicat", perquè després de dos mesos d'una certa "normalitat" per al sector, ara és "fer un pas enrere". Però ha reiterat que és "absolutament necessari".

El conseller de Salut ha assegurat que des de la setmana passada les infeccions s'han duplicat. Alhora ha admès que poden estar pensant "amb ràbia" que no se'ls ha avisat, però ha subratllat que el virus tampoc els ha avisat a ells.

El Govern durà les mesures a la reunió de presidents autonòmics convocada pel cap de l'executiu estatal, Pedro Sánchez per a aquest dimecres. En aquest sentit Argimon ha subratllat la importància d'adoptar mesures "coordinades" perquè la població es conscienciï que cal seguir-les.

D'altra banda, el conseller de Salut ha descartat que s'apliquin noves mesures restrictives a les residències perquè "no es pot morir de pena", i ha recordat que en aquests equipaments, la vacunació ha generat un paradigma completament diferent al del principi de la pandèmia.

Després de que el govern hagi explicat aquestes noves restriccions, les patronals de la restauració i l'oci nocturn han reaccionat amb indignació. Joaquim Boadas, president de Fecasarm, ha anunciat que l'entitat impugnarà les decisions i que demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que dicti mesures cautelaríssimes perquè no s'apliquin mentre resol el litigi. De la seva banda, Fernando Martínez, secretari general de Fecalon, ha lamentat que no s'hagi pensat en altres mesures que al seu parer serien més efectives, com ara tancar els col·legis o confinar quinze dies tota la població.

Les dues patronals de l'oci nocturn han lamentat unes mesures que es prenen en una de les temporades més importants de l'any per als sectors de la restauració i l'oci nocturn. "Un gerro d'aigua freda", ha admès Martínez. Boadas, de la seva banda, ha lamentat també haver-se assabentat de les mesures "quan ja s'han decidit". En aquest sentit ha criticat que el sector no hi ha pogut dir la seva ni ha pogut parlar dels "avantatges" de mantenir la mesura del certificat covid, "un motor per a la vacunació" generat, precisament i principalment, per la restauració i l'oci nocturn, segons ha indicat. Per això considera que el Govern "s'ha equivocat".

D'altra banda, les sales de concerts mostren "Enuig", "sorpresa" i "decepció" després de l'anunci del Govern de retornar a restriccions. El president de l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC), Lluís Torrents, ha dit que "esperaven" mesures de "tancament general" però no pas les anunciades per l'executiu, i que al seu entendre només afecten "un sector petit de la població" que a més és majoritàriament jove i "menys vulnerable" davant del virus. Torrents avisa a més que, com anteriorment, la població jove "buscarà la forma clandestina i sense control" per divertir-se de nit.

Qui també s'ha pronunciat és la presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, que ha lamentat que la reducció de l'aforament al 70% en el món cultural, anunciada pel Govern, és "una notícia dura" i que "no esperaven". De fet, Vidal ha reconegut que abans que una reducció d'aforament esperaven la petició del certificat covid-19 perquè "dins els teatres es compleixen les mesures de seguretat amb la mascareta". Vidal ha manifestat que precisament el Nadal és l'època de recaptació més gran als teatres. En aquest sentit, ha demanat ajuda al Departament de Cultura i a les administracions per "rescabalar aquesta pèrdua d'ingressos tan importants". "Seguirem treballant i ho hem de gestionar de la millor manera que puguem", ha afegit.

Per la seva banda, el president del Gremi de Cinemes de Catalunya, Camilo Tarrazón, ha manifestat que la intenció del Govern de reduir l'aforament en cultura al 70% és "una mesura dura" que tindrà un "perjudici important" pel sector, ja que arriba en una època de gran afluència a les activitats culturals com és el Nadal. Tot i això, Tarrazón ha admès que si el Govern ha decidit tirar-ho endavant és perquè creuen que "és necessari". En aquest context i a l'espera de conèixer "la lletra petita" de les mesures, ha demanat  el salconduit cultural i que es respectin les vendes anticipades per a les funcions. També ha reclamat al Govern que acompanyi el sector cultural per a fer front a "les dificultats que aquestes mesures comportaran".