En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Tossa de Mar té comptabilitzats 1.291 habitats d'ús turístic (HUT) amb capacitat per a unes 7.000 persones que, de mitjana, abans de la pandèmia feien una estada de 6 dies a la població.

Els pisos no estan distribuïts de manera homogènia per tot el terme i es concentren, sobretot, a les zones properes a la costa. Ho fan amb més intensitat a la meitat sud-oest del terme, en les seves urbanitzacions i, especialment, al nucli antic.

A principis d'aquest any, l'Ajuntament de Tossa va decidir modificar el pla especial del 2016 que regulava la implantació de HUT al municipi. L'objectiu era racionalitzar-ne la distribució i impedir que, en aquells sectors on hi ha més primeres residències, se'n puguin obrir de nous.

Segons el cadastre, actualment a Tossa hi ha 7.262 habitatges. El pla especial fixa que, com a màxim, al municipi hi podrà haver 1.522 HUT; és a dir, que se'n podran obrir 231 més de nous. Ara, la modificació ja ha rebut el vistiplau definitiu de la comissió d'Urbanisme. I per tant, passa a ser efectiva.

Des de l'aprovació del pla especial, la demanda d'aquest tipus d'activitat no ha parat de créixer. Per això, l'Ajuntament va decidir modificar la regulació existent, a banda d'adaptar-se al nou decret de Turisme de la Generalitat. El nou pla també incorpora una ordenança reguladora per a l'activitat d'habitatge d'ús turístic i de llar compartida, que fins ara no existia.

El document divideix Tossa de Mar en cinc zones. I per a cadascuna, concreta quants HUT s'hi poden obrir -o no- en funció de les seves característiques.

A la zona 1, on es concentra gran part de la primera residència, només es podran mantenir els 114 pisos existents. Això inclou el nucli del carrer Víctor Català, els entorns de la carretera de Llagostera, l’entorn de les muralles i carrers Codolar, Roqueta, Sant Telm o Socors.

A la zona 2, que inclou l'eixample, veïnat nou i Vila Vella, només es podran habilitar un màxim de 21 habitatges turístics nous. La zona 3 inclou els carrers d'es Cars i Miramar fins a la Vil·la Romana dels Ametllers, també l'àmbit de creixement de l'altre costat de la riera i que es troba entre la carretera a Sant Feliu de Guíxols i el mar; o la zona entre la carretera a Lloret i la de Sant Feliu, a banda i banda de la riera que té com a eix central la carretera de Llagostera, també inclou les urbanitzacions de Pola-Giverola i Salionç. En aquest entorn, es podran habilitar un màxim de 173 habitatges d’ús turístic nous.

A la zona de Sant Eloi Llorell, Llevadó, MarTossa o Canyelles, és a dir, trames urbanes que ja han nascut amb vocació de segona residència vinculada al turisme –i que estan incloses a la zona 4- es podran habilitar un màxim de 37 habitatges per a aquest ús.

Finalment, a la zona 5 que inclou els àmbits de Can Coure o Sant Grau, només s'admeten pisos d'ús turístic a les edificacions incloses en el Pla Especial del Catàleg de Masies i Cases Rurals vigent, sempre què l'ús actual sigui el d'habitatge. Actualment n'hi ha 14 a la zona i el Pla no en preveu més.

L'alcalde de Tossa de Mar, Ramon Gascons, subratlla que el pla especial aprovat el 2016 "no tenia cap tipus de limitació" per a la implantació dels HUT, "a excepció de petites zones d'habitatge protegit". "La càrrega del territori no pot suportar un Pla Especial d'habitatges d'us turístic i llar compartida il·limitat; calia una regulació i crear ordenances municipals per equilibrar la població, com estan fent la majoria de municipis turístics de Catalunya", afegeix l'alcalde.

A més, Gascons admet que "és un pas indispensable per permetre que les persones que es volen establir a Tossa trobin lloguer a un preu raonable". I conclou: "En especial els joves, que fins ara molts es veien obligats a marxar".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS