En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un treballador a una gran superfície comercial. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'ocupació al sector de la gran distribució comercial ha crescut un 8,9% a les comarques gironines. És una de les principals conclusions territorials de l'anuari fa el Departament d'Empresa i Treball a través de la Direcció General de Comerç.

En aquest cas, les dades que s'han publicat fan referència al 2019 i 2020.

L'estudi analitza les empreses de gran distribució que tenen punts de venda a Catalunya, i posa el focus en les que ocupen els 50 primers llocs del rànquing. A partir d'aquí, i a través de les dades que donen els mateixos operadors, l'anàlisi fa una radiografia del sector i n'estudia la seva evolució.

Entre d'altres, l'anuari concreta quants llocs de feina concentren els supermercats i grans superfícies, quants llocs de feina s'han creat, quines obertures s'han fet arreu del territori... A més, també s'avalua com s'adapten a les noves tecnologies i al comerç electrònic.

Segons recull l'anuari, a les comarques gironines, durant aquest bienni el sector de la gran distribució ha crescut en ocupació, superfície comercial i nombre d'establiments. En concret, pel que fa a l'àmbit laboral, els supermercats i grans superfícies han incrementat en un 8,9% les seves plantilles (perquè dels 8.407 treballadors que tenien, ara es passa als 9.158).

En paral·lel, això també s'ha traduït en noves obertures. Cosa que fa que hagi crescut el nombre d'establiments (ara n'hi ha 614, un 2,28% més) i, de retruc, la superfície de venda (que actualment se situa en 348.705 metres quadrats, un 0,19% més).

L'anuari, però, també posa en relleu que la densitat comercial (és a dir, la superfície comercial per cada 1.000 habitants) ha anat a la baixa. En concret, ha disminuït un 2,24% (situant-se en 465 metres quadrats per cada mil habitants).

Desglossat per comarques, el Baix Empordà és la que té més densitat comercial de la demarcació (683 metres quadrats per 1.000 habitants). A l'altra banda de la balança s'hi troba la Garrotxa (amb 341 metres quadrats per 1.000 habitants).

El Baix Empordà també és la comarca que suma més establiments (143) i més superfície (91.366 metres quadrats). Per contra, al Pla de l'Estany només hi ha 23 establiments. I el Ripollès és la que té menys superfície comercial (25.073 metres quadrats).

L'anuari també posa el focus en la rendibilitat econòmica que té el sector de la gran distribució a les comarques gironines. Durant el bienni 2019-2020, aquest indicador es va situar en 5.434 euros per metre quadrat.

Comparat amb la resta del país, les comarques gironines se situen per sota la mitjana catalana (5.658 €/m2) i tan sols lleugerament per sobre de les Terres de l'Ebre, que es troben en darrer lloc (5.422 €/m2).

A la demarcació, les empreses amb més quota de mercat en superfície de venda són Bon Preu, GM Food (actualment, Transgourmet) i Mercadona. I per darrere d'aquestes, Condis i Dia.

A Catalunya, les 50 primeres empreses de gran distribució tenen 5.198 establiments (un 14,1% del sector quotidià), una superfície de venda de 2,5 milions de metres quadrats (52,4% del sector) i una facturació de 14.190 milions d'euros (62,1% del sector).

Pel que fa a l'ocupació, donen feina a 72.841 persones, que representen el 50% de les persones ocupades en el sector quotidià.

L'anàlisi de les dades globals a nivell català de l'Anuari conclou que entre el 31 de desembre de 2018 i el 31 de desembre de 2020 el sector ha experimentat un clar creixement. El nombre d'establiments comercials va augmentar un 4%, la superfície de venda un 3,9%, les vendes un 13,7% i el nombre de persones ocupades un 10,6%.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS