En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Aquest dilluns, la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel, ha afirmat que la situació de la 6a onada de la pandèmia de la covid-19 els "preocupa" perquè la incidència de casos continua pujant i no saben quan arribarà el pic.

La directora del CatSalut ha avisat que, davant d'aquesta situació, els ingressos a planta i a les Unitats de Cures Intensives (UCI) continuaran pujant en les properes setmanes.

La màxima responsable del CatSalut ha assenyalat que s'han superat les festes nadalenques, almenys les dates més assenyalades, "sense haver d'apel·lar que els professionals no poguessin fer vacances o s'haguessin de tocar els dies de lleure en la majoria de llocs", si bé ha estat, ha remarcat, pel "gran voluntarisme dels sanitaris una vegada més".

D'altra banda, Craywinckel ha indicat que prop de 2.500 professionals sanitaris es trobaven de baixa la setmana passada, segons les darreres dades disponibles.

La directora del CatSalut ha insistit en les mesures de protecció individuals i col·lectives i ha recordat que el coronavirus presenta encara moltes incògnites. Craywinckel ha demanat no banalitzar la covid-19 després que diversos estudis, amb dades preliminars, apuntin que la variant òmicron podria ser més lleu.

"La taxa de pacients hospitalitzats és encara molt superior a la d'altres virus", ha advertit, per afegir: "Tots volem que el virus sigui més lleu, que sigui el principi del final i que ens porti a un escenari millor un cop superada la fase de l'òmicron, però a hores d'ara estem en un moment que encara és crític per a la població i per al sistema".

Actualment, les incidències de covid-19 es troben molt elevades a Catalunya, sumida en una sisena onada marcada per la variant òmicron, les festes nadalenques i el pont de desembre.

Segons les darreres dades de la covid-19, que el Departament de Salut actualitza cada dia, la IA7 és de 1.639 casos 100.000 habitants; el risc de rebrot, de 4.232 (100 és el valor que marca el llindar de risc alt) i la velocitat de transmissió del virus (Rt) és d'1,70 -si aquest valor és superior a 1 es preveu que les infeccions continuïn creixent, perquè significa que cada persona en contagia més d'una-. Hi ha 1.753 pacients ingressats i 452 a les UCI.

La directora del Servei Català de la Salut, també ha assenyalat que s'han detectat casos de coinfecció de grip i covid-19, si bé ha assenyalat que són "esporàdics" i "fins ara no s'han mostrat més greus".

Craywinckel ha explicat que la coinfecció de dos virus "no és freqüent" però que "pot passar". "Són pocs, anecdòtics i no tenen més rellevància", ha resolt preguntada en roda de premsa sobre aquesta coinfecció. 'Flurona' és el terme que s'està utilitzant per a aquesta coinfecció, de la combinació de les paraules 'flu' (grip, en anglès) i 'coronavirus'.

D'altra banda, Craywinckel ha reafirmat que se celebraran les cavalcades de Reis. Preguntada en roda de premsa per la tradició del dia 5 de gener tenint en compte les elevades incidències de la covid-19 en la sisena onada, ha respost: "Les cavalcades tiraran endavant, però amb totes les mesures de seguretat que s'han previst.

Demanem no només als reposables de les cavalcades, sinó també a la població, que en gaudeixin, però respectant al màxim les mesures de protecció individuals i col·lectives". Craywinckel ha indicat que aquest dilluns hi ha prevista una reunió de la comissió delegada de la covid-19 per tractar les mesures, però que el Govern ja va decidir que preservaria les cavalcades.

Les cavalcades es faran aquest any amb indicacions especials, com que els Reis portin la mascareta o que els organitzadors procurin que no es produeixin aglomeracions amb ampliacions del recorregut o evitant els carrers estrets.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS