En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El Pare Pelegrí amb diversos acompanyants en un moment del pelegrinatge cap a Santa Coloma de Farners. / Foto: Ajuntament de Tossa de Mar

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

A primera hora del matí d'aquest dijous 20 de gener el Pare Pelegrí ha sortit de l'església de Tossa de Mar per emprendre el camí fins a Santa Coloma de Farners.

Aquest any, l'escollit és Andreu Puig, un xofer de maquinària de construcció de 55 anys. Aquest any, però, Andreu Puig no farà el camí fins a Santa Coloma de Farners tot sol, com va passar amb el Pare Pelegrí de l'any passat.

De fet, hi ha 557 persones que l'acompanyen en la seva ruta cap a Santa Coloma de Farners i 38 d'elles ho fan descalces. De tots els acompanyants, hi ha 287 dones i 270 homes.

Enguany s'ha permès que la ciutadania tornés a acompanyar-lo després que l'any passat no es permetés a causa de la pandèmia i de les restriccions sanitàries. El confinament municipal impedia que es fes aquest pelegrinatge.

Malgrat que el Procicat no autoritzés el ritual, es va acabar fent igualment escollint el Pare Pelegrí i una comitiva de 6 persones que van anar fins a Santa Coloma de Farners. A l'alçada de Sils, però, una patrulla dels Mossos d'Esquadra els van aturar i van aixecar acta perquè havien trencat les restriccions de mobilitat.

Aquest 2022 s'ha permès amb la condició que es mantinguin les distàncies entre les diferents bombolles de convivència i que en tot moment la gent porti la mascareta posada. A més, per a la Missa del Cantar calia reservar plaça des de l'Oficina de Turisme de Tossa de Mar. També s'haurà de sol·licitar lloc per a l'arribada a l'església de Tossa de cara al divendres 21.

Aquesta peregrinació fa més de 500 anys que es fa al municipi de la Selva. La llegenda es remunta al 1400, quan la pesta va afectar greument a la vila arran d'un vaixell que va amarrar a la platja.

La tradició també detalla que el Pare Pelegrí ha d'anar fins a l'ermita de San Sebastià de Santa Coloma de Farners. Una vegada allà es resa un rosari i l'endemà la jornada comença amb una missa a la capella. Quan s'acaba, els pelegrins reben un ramet d'olivera i marduix i comencen el camí de tornada. No es pot dir res fins que no s'hagi resat un rosari sencer. Durant la tornada també es fan algunes parades fixes que solen coincidir amb els àpats.

Vota el número 1

Pel 24 de maig

COL·LABORADORS