En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència que obliga a impartir a les escoles catalanes el 25% de les classes en castellà.

El TSJC ha dictat aquest decret després de rebre testimoni del Tribunal Suprem, que va rebutjar el recurs que havia presentat la Generalitat contra la sentència emesa pel tribunal català el 16 de desembre del 2020.

Ara el Govern té 10 dies per notificar que ha rebut aquesta nova resolució. Passats els dos mesos a partir de la comunicació de la sentència, qualsevol de les parts i persones afectades pot instar a l'execució forçosa. El tribunal ha aclarit que la Generalitat té dos mesos per complir la sentència.

Aquest procediment el va iniciar el Ministeri d'Educació del govern del PP al 2015. Tot i que la resolució és ferma, sí que es pot presentar un recurs tècnic de reposició en un termini de 5 dies.

En concret, la sentència que ara es declara ferma constata l'obligació de la Generalitat "d'adoptar les mesures que siguin necessàries als efectes de garantir" que tots els alumnes rebin de manera "efectiva i immediata" l'ensenyament mitjançant la utilització vehicular normal de les dues llengües oficials en els percentatges que es determinin, "que no podran ser inferiors al 25% en un i altre cas".

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, ha afirmat que el decret del TSJC que declara ferma la sentència del 25% del castellà "no canvia res". Ha afirmat que sabien que això passaria i que està "dins del procediment" iniciat arran la decisió del Tribunal Suprem al novembre.

El Departament d'Educació notificarà ara que ha rebut el decret del TSJC i Cambray ha explicat que el proper pas seria que se'ls comuniqués que comença un període, entenen que de dos mesos, per executar la decisió. Un cop esgotat, ha dit que respondran el que calgui, sense concretar més.

El conseller ha tornat a lamentar la judicialització i ha defensat el model d'"èxit" de l'escola catalana.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reaccionat a Twitter després que el TSJC hagi declarat ferma la resolució judicial. "El català no es toca i l'escola catalana, tampoc. Prou d'atacs a la llengua, a l'ensenyament i al país sencer. No permetrem que es posi en risc la cohesió social. Estem treballant en el desplegament normatiu per refermar el model d'escola catalana. Prou de polititzar l'educació", ha escrit Aragonès.

Vota el número 1

Pel 30 de setembre

COL·LABORADORS