En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'entrada a l'església romànica de Sant Pere, a Castellfollit del Boix. / Foto: Mar Martí (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La reacció d'Unió de Pagesos arriba l'endemà que l'Església admetés que té un miler de béns a tot l'Estat que no li pertanyen.

En un comunicat conjunt de l'executiu espanyol i de la Conferència Episcopal Espanyola, les dues parts van manifestar que l'Església ha analitzat el conjunt de béns immatriculats entre 1998 i 2015 i que ha arribat a la conclusió que n'hi ha aproximadament mil "que pertanyen a un tercer o no li consta la seva titularitat sobre el mateix".

En aquell període, l'Església va registrar a favor seu gairebé 35.000 béns gràcies a una modificació de la llei hipotecària que va realitzar l'executiu del PP de José María Aznar el 1996.

Pel sindicat, el llistat efectuat per la Conferència Episcopal Espanyola es queda molt curt i creu que aquest acord significa un "indult" del govern espanyol cap a l'Església. "El primer que ha de fer el govern del PSOE i Unidas Podemos és complir el seu programa electoral perquè aquest serà el segon cop que tanca en fals el tema de les immatriculacions", ha criticat el responsable d'Unió de Pagesos en immatriculacions, Joan Casajoana.

De fet, la llista proporcionada per la Conferència Episcopal xifra en 35.000 els béns immatriculats a nom de l'Església, mentre que Unió de Pagesos creu que serien al voltant de 100.000.

Pel que fa a Catalunya, el juliol de 2020 la Generalitat fa fer pública una llista en què assegurava que l'Església hauria inscrit prop de 3.800 immobles al seu nom de manera irregular, mentre que el sindicat eleva aquesta xifra a 8.000.

Per tot plegat, Casajoana lamenta que els llistats dels governs, tant de l'espanyol com del català, "no serveixen per a res" i critica que "s'han perdut entre set i vuit anys". Unió de Pagesos exigeix que es treguin les notes simples dels registres de la propietat, un fet que permetria "conèixer l'abast real" de totes les immatriculacions que ha fet l'Església.

"Els bisbes accedien directament als registres de la propietat per canviar el nom dels béns i, per saber què coi van fer els bisbes durant els 68 anys en què van actuar com a notaris, s'ha d'anar al registre", aclareix.

Unió de Pagesos i l'Associació de Micropobles de Catalunya ja van fer aquesta demanda al Parlament, però asseguren que ara ho tornaran a fer. "Demanarem al Parlament que insti al Govern a treure les notes simples dels registres i que també ho demani a Madrid", ha explicat Casajoana, que creu que és l'única manera de treballar bé aquest tema.

De fet, el sindicat també denuncia que aquestes llistes estan mal fetes i posa l'exemple del conjunt parroquial de Sant Pere, a Castellfollit del Boix. "Al llistat diu que només hi ha una església romànica, però en realitat hi ha cinc béns: l'església, el cementiri, la casa parroquial, l'hort i uns terrenys".

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS