En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Presentació de la publicació sobre els trastorns de salut mental en persones amb discapacitat intel·lectual. / Foto: IAS

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Una publicació de la Fundació Granés, Dincat i la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental alerta que una de cada tres persones amb discapacitat intel·lectual pateix problemes de salut mental.

L'escrit es basa en diversos estudis fets entre persones amb discapacitat intel·lectual.

El doctor Ramon Novell afirma que el diagnòstic dual dels trastorns mentals i la discapacitat intel·lectual "sovint no ha estat reconegut" i això fa que moltes persones pateixin una malaltia mental sense estar diagnosticada.

El fet que no es reconegui aquest diagnòstic fa que tampoc es tracti. Ara, la publicació elaborada pels tres organismes intenta erradicar el desconeixement que hi ha d'aquests problemes de salut entre persones amb discapacitat.

En el llibret es detalla que un 41% de les persones amb discapacitat intel·lectual tenen trastorns psiquiàtrics. Si s'exclouen els problemes de conducta, aquest percentatge es redueix al 28% i si també s'elimina el trastorn de l'espectre autista, la xifra es queda al 22,4%.

El cap del Servei de Discapacitat Intel·lectual i Salut Mental de l'IAS, el doctor Ramon Novell, ha estat l'encarregat de presentar la publicació. Novell ha recordat que dos de cada tres persones amb discapacitat intel·lectual pateixen problemes de salut mental.

Malgrat tot, els diagnòstics duals d'aquestes malalties mentals i la discapacitat intel·lectual "sovint no ha estat reconegut" i això fa que es detectin pocs casos de problemes de salut mental entre aquest col·lectiu.

Si no es reconeix el diagnòstic dual, fa que aquestes malalties mentals estiguin infradiagnosticades entre persones amb discapacitat intel·lectual i, per tant, tampoc estiguin tractades.

Novell apunta que hi ha pocs estudis rigorosos que comparin directament la incidència de les malalties mentals entre la població amb i sense discapacitat intel·lectual. Malgrat tot, les dades epidiemiològiques asseguren que les persones amb aquest tipus de discapacitat pateixen trastorns psiquiàtrics amb més freqüència en qualsevol etapa de la vida.

La publicació presentada aquest dijous a la tarda recull ponències, reflexions i aportacions en aquesta matèria. A més, també hi ha enllaços en format de vídeo amb els ponents que han intervingut en una jornada centrada en aquest tema.

 

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS