En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en roda de premsa, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. / Foto: ACN

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que el canvi de calendari del curs escolar 2022-2023 respon a necessitats pedagògiques i també té l'objectiu de facilitar la conciliació familiar.

Ha afegit que aquesta és una demanda "històrica" d'un sector de la societat. Amb el canvi, el Govern vol evitar també la "desconnexió" que es produeix durant l'estiu, pel llarg període de vacances.

Així, el pròxim curs escolar a Catalunya començarà abans: el 5 de setembre per als cicles d'infantil i primària i el dia 7 de setembre per a l'ESO, el batxillerat i l'FP. Durant el mes de setembre hi haurà jornada reduïda a infantil i primària i l'horari lectiu serà de 9h a 13h, i fins a les 15.30h hi haurà l'espai menjador i després activitats. Els nens podran quedar-se a l'escola a la tarda al setembre i sense cost per a les famílies.

També hi haurà un dia més de vacances de Nadal i un dia extra de lliure disposició (es passarà de 3 a 4 dies). D'aquesta forma, la reorganització del calendari escolar no suposarà un increment d'hores lectives.

 

El Departament d'Educació avançarà un mes els nomenaments de la plantilla estructural, al juny. El curs acabarà el 22 de juny per a infantil i primària i el 20 per a la resta d'etapes.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha dit que més enllà de les 15.30 hores seran els centres els que hauran d'organitzar l'activitat de lleure, com ha afirmat que ja es fa al juny. Precisament sobre això, Aragonès, ha dit que es volen generar més igualtat d'oportunitats i beneficiar especialment aquells alumnes que a l'estiu no tenen recursos econòmics per poder participar de les activitats de lleure educatiu.

El còmput total d'hores es manté per aquest dia de més de vacances al Nadal i el dia més de llirue elecció, que Educació recomana que es faci durant el segon semestre. El primer trimestre finalizarà el 21 de desembre. Cal tenir en compte però que els instituts no faran jornada intensiva al setembre sinó que el seu horari serà l'habitual.

Per tal que els centres puguin estar a punt el 5 de setembre, Educació avança un mes els nomenaments per conèixer la plantilla estructural del curs següent. Així, aquests passaran a fer-se a finals de juny i no de juliol com es feien fins ara.

Cambray ha defensat també que el fet que durant tot el setembre l'horari lectiu sigui fins les 13 hores –els docents hi hauran de ser als centres fins a les 15 hores- permetrà que els professionals tinguin una hora més diària de coordinació. En tot cas, ha assegurat que el canvi no incrementarà les hores laborals d'aquests docents.

La mesura s'ha comunicat a les direccions dels centres educatius a través d'un correu aquest mateix dijous, poc abans que Aragonès fes l'anunci públic. De fet, l'equip directiu de l'Escola Baldiri Reixac de Barcelona, on s'ha fet la roda de premsa, ha assegurat que desconeixia que aquest era l'anunci que s'anava a fer i se n'ha assabentat durant la roda.

Cambray ha explicat que s'havien fet consultes "informals" amb famílies, equips, directius i professorat. Ha afegit que a partir d'ara parlarà amb sindicats i "amb qui faci falta".

D'altra banda, el canvi del calendari no afecta els processos de preinscripció i matriculació establerts.

Vota el número 1

Pel 6 d'octubre

COL·LABORADORS