En directe: Top 25 - llista èxits

 Llagostera Ràdio on-line

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, acompanyat de la secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, i el secretari de Centres concertats, Ramon Montes. / Foto: María Belmez (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha presentat aquest dijous l'oferta d'ensenyaments obligatoris per al curs vinent.

Cambray ha assegurat que comença un canvi de paradigma i de mirada amb l'objectiu de combatre la segregació escolar i reduir les ràtios de manera progressiva.

En relació al primer objectiu i en aplicació del decret d'admissions, es contempla una aportació econòmica per cada alumne vulnerable que entri al sistema, tant a P3 com a 1r d'ESO. Amb això el que és vol aconseguir és cobrir totes les necessitats, més enllà de l'escolarització, d'aquests alumnes per tal d'"eliminar la segregació a l'entrada del sistema educatiu", en paraules del conseller. Aquestes aportacions es mantindran de manera progressiva, de tal manera que es garanteixi la igualtat d'oportunitats dels alumnes durant la seva escolarització.

Per poder fer front a aquestes aportacions, Educació calcula que necessitarà uns 10 milions d'euros el curs vinent. Aquesta previsió s'ha fet en base als alumnes que actualment estan detectats com a necessitats educatives especials, tot i que es preveu que es millori i s'incrementi aquesta detecció.

Abans de rebre aquesta aportació, que la rep el centre i no l'alumne, és necessari identificar aquests alumnes vulnerables. Per això, Cambray ha destacat que es fa un esforç en detectar aquests infants i es reserven les places en funció de cada zona, tant a l'escola pública com a la concertada.

A més, per primera vegada es mantindrà la reserva de places d'alumnat amb necessitats educatives específiques (NEE) fins a l'inici del curs escolar, i no fins al dia anterior a la publicació de les llistes d'admesos, com es feia fins ara.

Cambray ha concretat també la baixada de ràtios anunciada els darrers mesos. En concret, aquesta serà de 20 alumnes o menys per aula a P3. Aquesta baixada s'anirà aplicant progressivament a la resta de cursos, de tal manera que es preveu que en nou anys hagi arribat a tot el sistema. En el cas de la concertada la baixada és opcional però Cambray ha posat en valor els qui s'hi ha sumat i ha dit que els que no han fet ha estat en bona part per la manca d'espais.

En el conjunt del sistema, el 99% dels grups de P3 de centres públics i el 73% dels grups concertats redueixen ràtios per sota de 25 alumnes per grup. El conseller ha afirmat que amb la reducció de ràtios hi guanya tot el sistema i ha recordat que aquesta és una demanda històrica de la comunitat educativa.

Novament, hi haurà una reducció d'alumnes que s'incorporen al sistema. En concret, es preveuen 57.871 alumnes a P3, 3.474 menys que els matriculats per el curs actual. Cambray ha destacat que malgrat aquesta baixada hi ha un increment de 25 grups en el còmput global del servei d'educació, ja que n'hi haurà 58 més a la pública –tot i que tanquen una vintena en entorns rurals- i 33 menys a la concertada. Això es traduirà en 2.110 grups de P3 públics i 978 de concertats.

Pel que fa 1r d'ESO, per segon any consecutiu hi haurà menys alumnes. En concret, 2.073 menys i el total serà de 81.503. També hi haurà menys grups, 26, ja que la pública en perd 8 (2.021 en total) i la concertada 18 (973).

D'altra banda, es crearan tres centres nous a Lleida, Polinyà i a Castellfolit del Boix. També hi haurà quatre nous institut escola, a Barcelona, Tarragona, Torrelles de Llobregat i Lliçà d'Amunt. A més, 17 centres estrenaran edifici. Per últim, un centre, l'Escola Projecte, s'integrarà a la xarxa pública. Cambray no ha descartat que hi pugui haver alguna integració més i en el cas concret de l'Escola Sant Felip Neri de Barcelona ha dit que ara per ara no hi ha acord al respecte.

Pel que fa als docents, la previsió és comptar amb 258 dotacions més. Cambray ha explicat que la voluntat és mantenir tots els reforços covid que s'apliquen des del curs 2020-2021 però ha reconegut que això depèn de si arriben els fons extraordinaris covid per part del govern espanyol, a qui ha reclamat que els mantingui. També depèn d'això que es pugui garantir la totalitat del Pla d'Oportunitats d'Educatives.

La preinscripció tornarà a ser electrònica, tot i que les famílies que tinguin dificultats podran demanar cita prèvia al centre que posen com a primera opció o a les oficines municipals d'escolarització. El procés comença el 7 de març per a infantil i primària i s'allargarà fins al 21, mentre que secundària serà del 9 al 21 de març. La matriculació per a l'etapa obligatòria anirà del 21 al 29 de juny.

D'altra banda, els 8 centres de l'Opus Dei que van anunciar que deixarien de segregar per sexe tenen fins a finals d'aquesta setmana per respondre als requeriments fets pel Departament d'Educació per demostrar com ho faran. Cambray ha insistit que amb diners públics no es finançarà cap escola que segregui per sexe.

El director de Centres concertats, Ramon Montes, ha detallat que hi ha dos centres, més enllà de les 8 que han dit que deixarien de segregar, que no han expressat la voluntat de fer-ho i, per tant, perdran el concert.

Montes reconeix que el pas cap a una escolarització mixta ha de ser "progressiu" però ha insistit que necessiten proves per saber que aquest es portarà a terme. En el cas que es perdi el concert, es perdrà per a tota l'etapa d'ESO, no només a primer.

D'altra banda, el conseller d'Educació s'ha mostrat "del tot convençut" que es poden desconvocar els 5 dies de vaga anunciats pels sindicats si aquests tenen voluntat de parlar. Per això, els ha fet una crida a dialogar, tot i que els ha retret que no es presentessin en algunes de les convocatòries fetes fins ara.

El conseller ha defensat que part de les reivindicacions que fan els representants dels treballadors ja s'estan aplicant o s'aplicaran a partir del curs vinent i ha posat com a exemple la baixada de ràtios o com s'aborda la sentència del 25% de castellà. "De les altres, parlem-ne, com sempre", ha afegit. Ha assegurat que Educació defensa i pràctica el diàleg: "Que vinguin i s'asseguin", ha insistit.

Els sindicats van anunciar cinc dies de vaga com a conseqüència del xoc per el canvi en el calendari escolar però defensen que els motius van més enllà. Les dates concretes per aquestes jornades de vaga es concretaran pròximament.