En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els conflictes bèl·lics i desastres naturals sovint provoquen situacions d'emergència humanitària. Les imatges desperten iniciatives solidàries carregades de bona fe, com ara recollida de materials.

Però  moltes vegades aquest fet acaba generant l'efecte contrari.

Per això des de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines aposten per fomentar les campanyes de donació econòmica a entitats que treballen en aquella zona.

Segons la plataforma d'entitats gironines, aquestes donacions permeten que la resposta sigui ràpida i diferent en funció de les demandes de cada moment. Si una persona fa una transferència o una donació a una entitat, aquests diners arriben en pocs minuts a l'entitat i aquesta pot destinar-los als materials que més calguin en aquell moment. Per contra, les recollides solen tardar molts més dies en arribar al destí i, moltes vegades, no hi ha cap garantia que aquestes acabin arribant a la societat.

A més, des de la Coordinadora d'ONG alerten que aquestes donacions de material poden generar distorsions en l'economia local. Si arriben materials de fora, representa una pèrdua d'ingressos per als productors locals. Per contra, si es dona diners a una entitat en concret, aquesta pot comprar-los a productors locals, contribuint al motor econòmic del país en qüestió.

Aquestes campanyes també suposen un impacte ambiental, ja que el transport del material fins a la destinació implicarà l'emissió de CO2 en la majoria de casos. A més, aquest material pot arribar a fomentar la corrupció en determinats països.

Per altra banda, el conjunt d'ONG gironines apunten que els materials podrien no respondre a les necessitats que tenen els habitants. La membre de Girona Acull, Núria Palomar, recorda que el 2006, al camp d'Idomeni de Grècia, "arribaven quantitats de roba d'abric quan estàvem sota un sol de 40º". A més, Palomar recorda que enviar contenidors representa un cost important: "entre 5.000 i 6.000 euros que es podrien haver destinar a comprar productes que feien falta al lloc on hi ha l'emergència".

Per altra banda, la membre de la Comissió de Cooperació del Col·legi de Farmacèutics de Girona i de l'entitat Àfrica Viva, Anna Bonmatí, assegura que "el millor és no fer donacions de medicaments". Segons Bonmatí, cal saber "què els fa falta i no portar medicaments que sobren". A més, alguns dels productes necessiten una cadena de fred que no es pot garantir durant el transport o estan en un idioma que no entendran els sanitaris del país a on s'envien.

Per aquest motiu, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines animen a la població a col·laborar amb el poble ucraïnès fent donacions econòmiques a Metges Sense Fronteres, Càritas, Creu Roja i Unicef. Es tracta de quatre entitats amb representació gironina que estan portant a terme diversos projecte d'ajuda humanitària a Ucraïna i ja han obert campanyes de donació econòmiques.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS