En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Presentació del cartell del 10è aniversari del festival Strenes. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Després de la darrera edició marcada per les restriccions decretades a pocs dies de començar, el festival Strenes preveu celebrar el 10è aniversari recuperant pràcticament la normalitat, sense limitacions d'aforament i programant "més concerts que mai".

En total, són 41 actuacions i es podran veure als escenaris de Girona algunes de les estrenes musicals més esperades. Es farà del 26 de març a l'1 de maig a Girona, amb una extensió de 3 concerts a Barcelona durant el mes de maig que fan per primer cop.

El director del festival, Xavi Pascual, ha analitzat el "llegat" que deixa la primera dècada de l'Strenes, aconseguint equiparar les noves propostes musicals a les de teatre o de cine: "Ha deixat petjada, no només a l'Strenes, sinó que hem vist com altres programacions estables, festivals i premis posen en valor la feina que fa el músic durant 2 o 3 anys i aquell primer gran moment d'arribar al públic, mantenint-ho com a singularitat que fa que aquell concert sigui diferent a qualsevol altra". "Havent aconseguit això, ens podem donar per satisfets", ha afegit.

Per a la desena edició, el 30% de les propostes seran gratuïtes tot i que hi ha un dels emblemes de l'Strenes que no recuperen: el concert des del terrat de la Rambla que congregava milers d'espectadors. Pascual ha explicat que és, per una banda, per la situació de pandèmia però també perquè han d'aconseguir un equilibri entre el pressupost –i les aportacions de les administracions- i les propostes gratuïtes que poden fer. Tampoc hi haurà la festa major, concerts que havien fet en edicions anteriors a la plaça Catalunya.

En relació als escenaris, l'Strenes recupera els concerts a la pujada de Sant Domènec (amb les actuacions de Renaldo & Clara, Kids From Mars, Lal'ba i Salazar) i a la plaça del Vi, totes amb entrada lliure.

El festival continua apostant pel Barri Vell de la ciutat, amb l'atractiu principal dels concerts a les escales de la Catedral (on s'hi podrà veure Dorian, Els Pets i Suu), però també posen el focus enguany en la descentralització, amb concerts a l'exterior de la Marfà i al Parc Central.

Pascual també ha explicat un nou projecte, a tres anys vista, per vincular el festival i la creació musical amb els instituts de la ciutat. Comença aquest any amb xerrades a l'IES Sobrequés i al Narcís Xifra amb la participació d'Alfred Garcia. Però no es queda només en xerrades, l'objectiu és que els alumnes acabin creant la lletra d'una cançó i que després, entrellaçant els artistes dels bucs d'assaig de la Marfà i la formació musical i audiovisual establertes a escoles de la ciutat, s'acabi convertint en una realitat, amb videoclip inclòs.

El director del festival ha remarcat que un altre dels eixos de l'Strenes és l'aposta per artistes emergents, molt d'ells vinculats al territori. L'aposta pel talent gironí es materialitzarà aquest any amb la participació de La Ludwing Band, Salazar, Pol Bordas i Tramma.

Xavi Pascual subratlla que es podran veure al festival les principals estrenes del panorama musical en l'apartat que han batejat com a Premium: Hi haurà Jorge Drexler amb l'avançament de cançons del nou disc, Sergio Dalma, Dorian, Els Pets, Delafé y las Flores Azules que es retroben amb motiu del 15è aniversari, Pau Rba en col·laboració amb l'Orchestra Fireluche, Els Catarres, Coque Malla, Macaco en format íntim, Doctor Prats, Suu, Lágrimas de Sangre, Blaumut, Sau30, Ramon Mirabet, Marina Rossell, la banda d'indie rock León Benavente, el retorn de Brams pel seu 30è aniversari, Magalí Sare o la banda clàssica del punk-rock-ska Agua Bendita.

Més de la meitat de la programació és, però, per a propostes emergents de l'escena catalana com Sofia Gabanna, Tesa, Les Montses, Habla de Mi En Presente, Senyor Oca o Xebi Sf. Un cartell marcat especialment per la propostes de música urbana, les que més força tenen actualment sobretot en el públic més jove.

El festival posa a la venda 20.450 entrades a Girona, de les quals aproximadament la meitat ja s'han venut, i 4.000 a Barcelona. El pressupost és de 550.000 euros, un 32% finançat per l'Ajuntament de Girona, la Diputació i el Departament de Cultura de la Generalitat.

Durant la presentació de la desena edició del festival, el vicealcalde de Girona, Quim Ayats, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i el director dels serveis territorials de Cultura, Josep Calatayud, han subratllat la importància del festival, que dona com el "xupinazo" a la programació musical de la demarcació i que contribueix a desestacionalitzar les propostes.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS