En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern català i les ONG recomanen canalitzar el material humanitari i les ajudes que es vulguin fer arribar als ciutadans ucraïnesos a través de canals oficials.

Sostenen que la forma més “efectiva” és fer aportacions econòmiques a les entitats que treballen sobre el terreny, ja siguin catalanes o bé organismes multilaterals que ofereixen ajuda a la població afectada pel conflicte.

Des de la Lafede recorden que l’impuls solidari ha de ser “eficaç” i que, malgrat els ucraïnesos es trobin en un moment d’emergència, “no tot serveix”.

D’altra banda, l'entitat assenyala que “tot allò que es reculli” trigarà en arribar, i suposarà despeses afegides en un context “incert i d’alta volatilitat”. Per això, subratlla que sempre és més eficaç comprar tot el que calgui en els països més propers al conflicte, “per la rapidesa en detectar les necessitats de cada moment, perquè sortirà més barat, suposarà menys impacte ambiental i ajudarà les economies locals”.

Lafede també afirma que no és “recomanable” fer cas de crides per xarxes socials sense esbrinar què fa falta exactament, com i a qui faran arribar l’ajuda. Per això, insta els ciutadans que vulguin contribuir a posar-se en contacte amb les associacions de la comunitat ucraïnesa, o bé acudir directament als organismes internacionals i grans ONG d’acció humanitària que ja es troben desplegats sobre el terreny.

En la mateixa línia s’ha expressat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, que s’uneix a la crida d’altres institucions i ONG de l’àmbit farmacèutic, recomanant canalitzar totes les donacions i la solidaritat a través de circuits autoritzats.

Així, recorda que les donacions de medicaments han d’estar basades en les necessitats expressades per l’entitat receptora, figurar en la llista nacional de medicaments essencials, provenir d’una font fidedigna, ajustar-se a les normes de qualitat i no incloure medicaments que hagin sortit del circuit farmacèutic

Per això, insisteix que Farmamundi ha posat a la disposició de tota la ciutadania un número de compte bancari perquè puguin realitzar donacions econòmiques i, d’aquesta forma, coordinar enviaments de medicaments i productes sanitaris.

Des d’aquesta ONG es recomana que els ciutadans no organitzin recollides de medicaments, ja que han de respondre a les necessitats de salut de la població receptora; provenir d’una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat i figurar en la llista nacional de medicaments essencials.

D’altra banda, no s’han de donar medicaments que hagin sortit del circuit farmacèutic i s’ha de garantir que tinguin una caducitat superior als 15 mesos i estar etiquetats en un idioma comprensible pels professionals de salut del país receptor.

Finalment, els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i disposar de l’autorització d’exportació emesa per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

Així també s'expresava el passat dilluns la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, que aposten per fomentar les campanyes de donació econòmica a entitats que treballen en aquella zona. Segons la plataforma d'entitats gironines, aquestes donacions permeten que la resposta sigui ràpida i diferent en funció de les demandes de cada moment. Si una persona fa una transferència o una donació a una entitat, aquests diners arriben en pocs minuts a l'entitat i aquesta pot destinar-los als materials que més calguin en aquell moment. Per contra, les recollides solen tardar molts més dies en arribar al destí i, moltes vegades, no hi ha cap garantia que aquestes acabin arribant a la societat.

A més, des de la Coordinadora d'ONG alerten que aquestes donacions de material poden generar distorsions en l'economia local. Si arriben materials de fora, representa una pèrdua d'ingressos per als productors locals. Per contra, si es dona diners a una entitat en concret, aquesta pot comprar-los a productors locals, contribuint al motor econòmic del país en qüestió.

Aquestes campanyes també suposen un impacte ambiental, ja que el transport del material fins a la destinació implicarà l'emissió de CO2 en la majoria de casos. A més, aquest material pot arribar a fomentar la corrupció en determinats països.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS