En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La manifestació de docents a Girona aquest dimecres en el segon dia de vaga. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El curs vinent s'han de començar a aplicar els nous currículums de primària, secundària i batxillerat en els cursos imparells, com determina la llei estatal d'educació, la LOMLOE.

La retirada d'aquests currículums és una de les demandes que els sindicats educatius porten entre els motius de la vaga de 5 dies convocada aquest mes.

El conseller d'Edudació, Josep González-Cambray ha assegurat que entén el "trasbals" i el malestar que ha generat l'aplicació dels nous currículums. Per això, ha anunciat que els centres que no els vulguin aplicar el curs vinent no ho hauran de fer.

L'objectiu és donar-los "aire" i dona resposta al malestar i el cansament que ha generat la pandèmia, segons ha manifestat. El conseller ja havia apuntat en la carta que va enviar als docents pocs dies abans de la vaga que l'aplicació seria progressiva durant tres cursos.

Tot i aquesta flexibilitat, ha explicat que Educació tirarà endavant els decrets que permetin donar la cobertura legal necessària als centres que sí apostin per aplicar els nous currículums el curs vinent.

D'aquests es coneix fins ara l'esborrany del de primària i secundària i les línies principals del de batxillerat. Els primers es van enviar als centres i s'han recollit més de 500 aportacions.

Ara Educació preveu presentar el document final la setmana vinent, recollint part d'aquestes aportacions amb l'objectiu de "millorar" la proposta inicial. Pel que fa al de batxillerat encara no s'ha iniciat el procés.

La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha aprofundit en la idea que aquesta "transitorietat" en l'aplicació dels nous currículums estarà vinculada a l'autonomia de centres i ales hores de gestió autònoma que tenen els centres. Ha dit també que el document final dels currículums de primària i secundària inclou bastants canvis per donar resposta a les principals demandes que s'han fet, com per exemple la redistribució de la càrrega horària de cada matèria i la recuperació d'alguna de les que desapareixien.

La compareixença ha tingut lloc de manera improvisada a la seu d'Educació després que s'hagi hagut de suspendre la inauguració oficial del Saló de l'Ensenyament per la protesta de docents, que han irromput al pavelló on s'havien de fer les declaracions en el segon dia de vaga educativa. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, sí ha fet el tradicional passeig institucional.

En ser preguntat si s'ha plantejat dimitir davant el conflicte actual, el conseller ha respost que "en cap cas" i ha afegit que se sent amb el suport del president, Pere Aragonès. "Estic amb tota la força per seguir avançant, millorant el que calgui, per tal de fer aquests canvis estructurals que el sistema educatiu requereix", ha declarat.

Ha insistit que farà "tots els gestos que calguin" i ha tornat a repetir que està obert sempre al diàleg, amb els sindicats i amb la comunitat educativa en general. En aquest sentit, ha explicat també que atendrà la petició de reunió que li han fet arribar directors de centres educatius. Als sindicats els ha demanat que tornin a les meses sectorials de negociació.

El conseller ha lamentat no haver pogut inaugurar el Saló de l'Ensenyament, el primer que se celebra de manera presencial després de dos anys de pandèmia. Ha afegit que el protagonista és el saló i que precisament per això no ha fet la visita que tenia prevista per no "entorpir" el seu funcionament.

En el segon dia de vaga educativa, Cambray ha dit que entén el cansament emocional dels mestres, al que cal sumar les retallades de fa més de 10 anys. "Jo el 2015 feia de professor d'institut i patia les retallades des d'una aula", ha declarat. Tot i això, ha defensat que en els 10 mesos que porta al capdavant de la conselleria ja ha començat a revertir aquestes retallades i donar resposta a les demandes dels sindicats. Entre aquests ha mencionat la reducció de ràtios, més recursos pels alumnes vulnerables, deixar de fer substitucions de terços i que totes passin a mitja jornada i avançar en l'estabilització del personal interí.

En canvi, ha reiterat que no cedirà pel que fa a l'avançament del curs escolar. El conseller ha afirmat que "no hi ha ningú" que digui que aquesta no és una bona mesura per a l'alumnat i per això no veu cap raó objectiva per no aplicar-la ja el curs vinent. Ha afegit que el sistema està preparat per fer-ho, tot i que sí que ha tornat a obrir la porta a parlar sobre com s'acaba desplegant i quines millores s'hi poden afegir. En ser prepreguntat sobre aquesta qüestió, ha apuntat que això estaria relacionat a quina és l'oferta final gratuïta no lectiva de tardes durant el setembre.

Per últim, ha esperat poder anunciar en breu la retirada de la mascareta a les aules, un cop les autoritats sanitàries ho permetin.

Per la seva banda, el sindicat majoritari de professors, USTEC, ha reaccionat a les mesures que ha anunciat el conseller Cambray: "Ens semblen insuficients". Respecte a una de les cessions que ha fet el departament -ajornar l'aplicació dels nous currículums-, el mateix sindicat argumenta que és "increïble" que dimarts fos innegociable i ara s'hagi concedit.

Demanen una "resposta ferma" a la resta de les seves reivindicacions i anuncien resistència: "si el conseller és immobilista, nosaltres també ho serem".

Vota el número 1

Pel 8 de març

COL·LABORADORS