En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Autoritats i membres de la Fundació Els Joncs, a la inauguració de la nova sala polivalent. / Foto: Aniol Resclosa (Els Joncs)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Fundació els Joncs estrenen una sala polivalent que donarà servei a 150 persones amb discapacitat intel·lectual.

L'entitat que té seu a Sarrià de Ter compta amb un centre ocupacional i el centre especial de treball i ara incorpora aquesta nau que es destinarà a activitats terapèutiques i lúdiques.

Dionís Poch, president d’Els Joncs, ha explicat que “amb aquest espai satisfarem les necessitats a les persones amb discapacitat intel·lectual que atenem, tant dels tallers com de l’escola. Cada cop tenim més usuaris, l’espai per fer activitats se’ns havia quedat petit i ara les podrem augmentar. Amb la sala polivalent, també disposarem d’un lloc on podrem interactuar amb els veïns del nostre entorn”.

Així ara Els Joncs disposa de 3 espais d’ús per a persones amb discapacitat intel·lectual: el Centre Ocupacional, el Centre Especial de Treball i la sala polivalent, on els usuaris se socialitzen fent activitats de caràcter educatiu i de lleure, com teatre, zumba, musicoteràpia i relacionades amb habilitats.

La nova sala polivalent també l’aprofitaran alumnes de l’escola d’educació especialitzada CEE Mare de Déu del Carme, situada al mateix municipi.

La delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha destacat que “la inauguració d’aquesta sala polivalent, així com la feina que feu a la Fundació Els Joncs en el vostre dia a dia, demostren el compromís de l’entitat amb les persones a les quals ateneu. Treballeu per afavorir el desenvolupament dels usuaris en tots els àmbits de la vida, i això és indispensable per aconseguir la integració social i laboral, i potenciar la igualtat d’oportunitats”.

Narcís Fajula, alcalde de Sarrià de Ter, explica que “la Fundació Els Joncs és una peça clau per entendre el benestar del tercer sector. Dia a dia ajuden a nois i noies a incorporar-se a la societat, a augmentar la seva autoestima i qualitat de vida. Que estiguin a Sarrià de Ter i ens ajudem en diferents àmbits suposa un orgull pel municipi i pel consistori”.

L'espai té 570 metres quadrats i està annexat a les altres instal·lacions de la fundació. La reforma ha estat el resultat de 10 anys de treball i en total s’hi han invertit 790.000€ i l’última fase ha comptat amb el suport econòmic de la de la Diputació de Girona i la Fundació “la Caixa”, que hi han aportat 125.000€ cadascun.

Inicialment aquest espai estava previst convertir-lo en un auditori per un centre d'estudis però va quedar abandonada i finalment la fundació ha tirat endavant aquesta reforma per fer-ne una sala polivalent.

La Fundació Els Joncs es va constituir el 1991 per familiars i professionals que treballaven al Centre d’Educació Especialitzada Mare de Déu del Carme. Van impulsar un centre especial de treball que va iniciar la seva activitat el 1995 amb la finalitat de buscar la plena integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual, un cop superada l’edat escolar.

Des del Centre Especial de Treball s’ofereixen serveis de neteja (d’aparcaments de comunitats de veïns i particulars, de fàbriques o naus industrials) i de manipulats (muntatge de jocs de taula i de peces d’us industrial). Actualment donen feina a 20 persones amb discapacitat intel·lectual, amb treballs de neteja en aparcaments, comunitats i naus, principalment.

El 2000 Els Joncs va obrir el Servei Ocupacional –amb un conveni amb l’actual Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya- començant amb el Servei Ocupacional i Inserció (SOI) i completat el 2007 amb el Servei de Teràpia Ocupacional (STO). En aquest espai s’hi realitzen activitats de caràcter educatiu, social, prelaboral i de lleure (teatre, zumba, musicoteràpia...) per ajudar a persones amb discapacitat intel·lectual que, per les seves característiques personals, tenen un difícil accés al mercat laboral.

L’objectiu és dotar a aquestes persones dels recursos necessaris i donar-los suport per afavorir el seu creixement i desenvolupament personal i social. En aquests dos centres per adults, actualment hi ha 76 persones amb discapacitat intel·lectual, la majoria antics alumnes de l’escola.

Actualment, la Fundació atén entre tots els seus centres a un total 151 persones amb discapacitat intel·lectual i té contractats 44 professionals.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS