Llagostera Ràdio on-line

Un client davant de les neveres a un supermercat. / Foto: Ivette Lehmann (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El govern espanyol permet de forma excepcional i temporal limitar la quantitat de productes que es poden comprar per "impedir el desproveïment". La mesura s'ha publicat aquest dimecres al BOE.

Forma part del reial decret llei 6/2022, de 29 de març, de mesures urgents en el marc del Pla Nacional de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la guerra a Ucraïna.

En concret, l'Executiu introdueix un nou apartat a la llei d'ordenació del comerç minorista que diu que "excepcionalment, quan hi hagi circumstàncies extraordinàries o de força major que ho justifiquin, els establiments comercials podran suspendre amb caràcter temporal la prohibició prevista en l'apartat 2 de limitar la quantitat d'articles que pot adquirir cada consumidor".

"Aquestes mesures hauran d'estar justificades i s'adoptaran de manera proporcionada quan sigui necessari per evitar el desproveïment i garantir l'accés de tots els consumidors en condicions equitatives", estableix el reial decret.

Les associacions de consumidors han mostrat el seu rebuig a la nova Llei del Comerç Minorista. Per l'Associació d'Usuaris Financers (Asufin), la modificació de la norma "incentiva encara més la paranoia del consumidor i permet l'especulació de preus amb productes de primera necessitat".

Per la seva banda, Facua considera "una irresponsabilitat" la decisió del govern espanyol i alerta que la nova redacció, unida a una falta de controls, "pot provocar que molts empresaris apliquin la mesura per aconseguir increments de vendes mentre s'apugen els preus".

De fet, Facua lamenta que l'executiu de Sánchez "no faci les comprovacions oportunes per avaluar si la limitació obeeix a causes objectives" i avisa que està marcat "un nefast precedent que pot validar comportaments especulatius en el futur".