En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'acusat d'intentar matar la companya de pis a Palamós. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

No hi ha ni hi ha hagut dubtes sobre l'autoria. Al judici, que s'ha fet a la secció tercera de l'Audiència de Girona, l'acusat ha refermat que va ser ell qui va apunyalar la víctima.

De fet, tal com ja va reconèixer el dia dels fets quan es va anar a entregar voluntàriament a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Bisbal d'Empordà.

Segons ha explicat al judici, el 10 de juny del 2020 va sortir de treballar i va voler arribar "tard" al pis que compartia amb la víctima. L'acusat ha assegurat que intentava ser poc a casa perquè tenien "discussions contínues" i situa l'hora d'arribada entre les nou i les deu de la nit. Quan ja estava al domicili, van començar a discutir per "una tonteria molt gran" perquè la víctima li va retreure que no hagués netejat el bol que havia fet servir per sopar.

El processat ha declarat que va detectar que la companya de pis anava "borratxa", que va començar a "despotricar" d'ell i li va llançar el bol, tot i que el va poder esquivar.

Segons el seu relat, això va fer que es vestís amb la intenció de marxar del pis. Va ser aleshores quan, sempre segons la seva versió, la víctima li va començar a fer fotos amb el mòbil amenaçant-lo amb denunciar-lo per sortir al carrer i saltar-se les restriccions de mobilitat per la pandèmia decretades durant el primer estat d'alarma.

"Li vaig dir que m'era igual que em denunciés però em va continuar increpant, em va llançar el seu mòbil i un coixí", ha continuat relatant. En aquest punt, sosté que la víctima va anar a la cuina i va tornar armada amb un ganivet. "A partir d'aquí no sabria com explicar les sensacions, és com si el cos anés automàtic, em vaig espantar molt i vaig fer el que ja han vist", ha dit.

El processat, que ha respost a totes les preguntes, ha assegurat que "francament" no recorda l'atac i que només té "flaixos" d'alguns moments. Sí que sap que va fer servir una navalla que solia dur al damunt i que l'agressió va començar a la zona del sofà i va acabar a la de la cuina, al costat de la porta d'entrada al pis. L'acusat diu que no va ser conscient del que havia fet fins que va sentir com la víctima li deia "para" i va deixar d'apunyalar-la.

Llavors, apunta que es va apartar i que va deixar que la víctima sortís de casa per anar a buscar ajuda. L'acusat ha relatat que recorda haver vist la víctima tremolant a terra al replà i que, per instint, la va tapar amb una dessuadora.

Després, va llançar la navalla pel balcó i va marxar perquè sentia que "molestava". Mentre abandonava el domicili, es va creuar amb almenys dos veïns a qui va reconèixer els fets i va demanar que avisessin els serveis d'emergències. Posteriorment es va anar a entregar.

Primer va anar a la comissaria dels Mossos de Palafrugell però ha dit que no el va atendre ningú i es va adreçar a la de la Policia Local. Allà, però, li van comunicar que havia d'anar a Mossos de la Bisbal, on finalment es va dirigir i va quedar detingut.

L'acusat ha afirmat que en cap moment va ser conscient d'haver-li assestat 30 ganivetades i ha dit que el va impactar molt la declaració de la víctima d'aquest dilluns, durant la primera jornada del judici: "Ella és una gran persona i em sap greu tot el que li ha passat".

Aquest dimarts també han declarat les forenses que van examinar la víctima i han assenyalat que algunes ganivetades van afectar òrgans i que li haurien pogut provocar la mort si no hagués rebut atenció mèdica immediata.

Les forenses també van avaluar l'acusat, una de les claus del judici. Segons han explicat, el processat té un trastorn de personalitat que, en el moment dels fets, li va afectar la capacitat volitiva: "Per un estímul extern viu una situació de desbordament que el porta a descarregar la ràbia". Una reacció "explosiva" que, apunten les forenses, va fer que el processat patís un "descontrol" i no es pogués aturar.

El fiscal ha modificat l'acusació. D'entrada demanava 9 anys de presó per un intent d'assassinat amb l'atenuant d'alteració psíquica. Al final del judici, però, ha retirat l'atenuant perquè considera que l'afectació descrita per les forenses no té "suficient entitat". Sol·licita ara 12 anys de presó.

Com a alternativa, considera que els fets són constitutius d'un delicte de lesions amb les agreujants de traïdoria i acarnissament per haver causat "patiment innecessari" a la víctima pel qual sol·licita 10 anys de presó. L'acusació particular manté la petició de 16 anys de presó per intent d'assassinat.

La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, demana 3 anys i mig de presó per lesions, amb les atenuant d'alteració psíquica, confessió i reparació del dany, pels 15.000 euros d'indemnització que ja ha consignat. Segons Monguilod, hi va haver un desistiment voluntari en l'atac que fa impossible que el puguin condemnar per intent d'assassinat.

El judici ha quedat vist per a sentència.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS