En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Ulleres de realitat virtual i metavers a la segona fira BxCat que se celebra al Palau de Fires de Girona. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Fira de Girona es converteix avui dimecres i demà dijous en plataforma d'innovació digital. S'hi celebra la 2a edició del BxCat, el certamen centrat en la tecnologia blockchain i que aquest any posa el focus en el metavers.

Per descriure-ho en poques paraules, el terme fa referència als espais digitals immersius. Però més enllà d'això, hi ha totes les potencialitats que porta aparellades al darrere.

"Ampliarem les capacitats humanes, estem davant la creació d'una nova dimensió amb tot el que això vol dir; en cinc anys viurem aquesta nova realitat, la tocarem en el nostre dia a dia", subratlla Quirze Salomó. "L'ús que se'n faci dependrà de cadascú, però aquests nous mons ampliaran aquell real que ara coneixem", afegeix el CEO del CBCat.

Les aplicacions del metavers, concreta Salomó, són moltíssimes. "Ja comencen a existir noves formes de comerç exclusivament per al món digital; el metavers és la frontera empresarial més gran que he vist fins ara, i els reptes que hi ha i les oportunitats són magnífiques", subratlla el CEO.

Però quines són aquestes aplicacions? I quin ús en poden fer tant les empreses com la ciutadania? Per respondre aquestes preguntes, una volta pels estands del Palau de Fires permet trobar respostes. El certamen aplega una vintena d'expositors, sobretot amb la mirada posada a potenciar el talent català. "És una fira de Catalunya per als catalans", concreten des del CBCat.

Al mostrador de l'estand que hi té la lleidatana Invelon hi ha diverses ulleres de realitat augmentada. Quan un se les posa, a la realitat s'hi afegeix una altra pantalla: aquella que crea una dimensió digital. "Afegim una capa d'informació virtual i hologràfica a la nostra realitat", explica el cap de Desenvolupament de Negoci d'Invelon, Alan Navarro.

Amb això, l'empresa ha creat solucions per facilitar tant el manteniment com la reparació de maquinària. Digitalitza els aparells en detall -creant el que es coneix com a 'bessó digital'- i, a l'hora de solucionar alguna avaria, el treballador compta amb una assistència digital. A través del metavers veu quines passes ha de fer per reparar la maquinària, i automàticament pot aplicar-les a l'aparell real.

"En comptes de tenir un manual d'instruccions, el treballador veu al mateix temps la màquina digital que està prenent vida, i que li diu què ha de fer amb l'aparell real", subratlla Navarro.

En paral·lel, Invelon també aplica la realitat virtual al desenvolupament de nova maquinària. "Això permet que, abans que entri en producció, el client pugui veure-la amb detall i saber exactament què farà i com", explica el cap de Desenvolupament de Negoci.

Traslladar-se al món virtual es pot fer de moltes maneres. Si es vol fer amb la mateixa aparença, el que cal és crear-se un avatar. I d'això, la barcelonina Linking Realities hi entén. Nascuda el juny de l'any passat, durant aquest temps ha creat més de 7.000 avatars.

"La idea és que l'avatar et representa a tu mateix en aquests entorns digitals, i el que et permet és traslladar-te d'una plataforma a una altra sense haver de crear un nou usuari cada vegada", explica el CEO de l'empresa, Cai Felip. A través d'aquest jo virtual, per posar alguns exemples, es poden mantenir reunions virtuals, passejar-se per fires immersives, entrar en videojocs o bé visitar museus.

I al BxCat, d'aquestes experiències també se'n troben. L'exemple és l'estand dedicat a Vincenzo Carmenati, l'arquitecte milanès que va treballar a Platja d'Aro i que va projectar-hi edificis com la discoteca Maddox, el restaurant Llevant, la primera fase del port o que va transformar el Castell de Benedormiens en espai expositiu. Ara, gràcies al metavers, els visitants de la fira poden veure una mostra -exclusivament digital- que en repassa la trajectòria i que permet interactuar amb les seves obres d'art (pintures i escultures).

La segona edició del BxCat se centra en el metavers. De fet, tota aquesta primera jornada de la fira es dedica a les experiències virtuals immersives. S'hi fan ponències i debats sobre com crear valor i monetitzar el metavers o quines aplicacions pot tenir aquesta nova realitat per a les petites i mitjanes empreses (pimes) i el món del petit comerç.

Però el certamen també posa l'accent en el blockchain. Que, de fet, és la raó per la qual va néixer. Per això, les conferències i part dels estands també mostren les aplicacions que pot tenir aquesta tecnologia -també anomenada cadena de blocs- que es basa en garantir que la informació que es comparteix és encriptada i incorruptible.

Empreses i entitats com Polygon Hermez, Jelurida, Bitfaktor, Vocdoni, i2CAT o Eurecat exemplifiquen com el blockchain es pot aplicar a l'hora de fer eleccions (contribuint a la seguretat del vot) o bé per garantir la traçabilitat alimentària. Però tant aquesta tecnologia com el metavers també convergeixen en els videojocs. I la catalana G4AL (Games For a Living) n'és un dels millors exponents.

L'empresa llançarà al mercat aquest proper juliol un nou videojoc, Elemental Raiders. I gràcies a la tecnologia blockchain, el jugador podrà vendre els seus personatges. "Allò que permet aquesta tecnologia és monetitzar-los, cosa que fins ara no es podia", explica el CEO de G4AL, Manel Sort. "D'aquesta manera, una persona que hagi començat a jugar posem per cas ara fa dos anys, pot aprofitar tot el desenvolupament que ha tingut el seu personatge i donar-li valor", hi afegeix.

I per a l'any vinent, l'empresa ja té en ment desenvolupar un projecte amb el metavers. "L'estem conceptualitzant, perquè a més de pensar-lo molt bé, fan falta bastants recursos per materialitzar-lo", concreta Font. La idea de G4AL és crear un videojoc de supervivència, amb diferents mons virtuals, "on el jugador es vagi ajuntant amb d'altres jugadors per anar avançant", conclou el CEO.

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS