En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora de ILC, Izaskun Arretxe; la directora general d’Educació Inclusiva i Llengües del Departament d’Educació, Susana Naranjo, i la responsable del Pla nacional del llibre i la lectura, Montse Ayats. / Foto: Pere Francesch (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El principal objectiu del Pla nacional del llibre i la lectura és augmentar l’índex de lectura i fomentar l’hàbit lector amb el repte afegit de fer-ho preeminentment en l’àmbit del llibre i la lectura en català.

Montse Ayats, responsable del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, ha apuntat que ser un país més lector no es resolt un dia per altra. “Ens hem d’alinear i fer xarxa i això ens permetrà avançar. Una de les claus és que es repensés el fer xarxa perquè si no es fa això és difícil transformar les coses de veritat”.

Ayats Ha fet referència a l’estudi de l’ICEC sobre els Hàbits de lectura i de compra de llibres de l’any 2021 que indica que un 69,9% de la població de Catalunya, de més de 14 anys, llegeix un llibre al trimestre. Indica que s’ha d’apostar per anar cap als indicadors de països com Suècia, que en els darrers anys se situaven al 90% o els Països Baixos al 86%.

Ayats també ha fet referència a un altre indicador de l’estudi de l’ICEC que apunta que el 32,4% dels catalans llegeixen habitualment en català i el 65,3%, en castellà. En aquest sentit, ha destacat que per aquest motiu “es posarà especial atenció, entre altres motius, al català”.

El Govern va aprovar el juliol del 2020 encarregar al Departament de Cultura l'elaboració d'un Pla nacional del llibre i la lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans de anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest era el primer que partia d'un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021.

El Govern també va aprovar fa dos anys la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s'elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha remarcat que és la primera vegada que ens coordinem Educació i Cultura”. En aquesta línia, la directora general d’Educació Inclusiva i Llengües del Departament d’Educació, Susana Naranjo, ha afirmat que és estratègic treballar plegats per promoure el llibre i la lectura.

Durant la sessió de Govern de l’1 de març de 2022, es va modificar l’anterior acord i s'hi van afegir diferents novetats de les quals destaquen l’establiment d’una nova metodologia de treball, un nou termini de 12 mesos des de la seva posada en marxa, la creació d’un programa de caràcter temporal per assegurar el compliment dels objectius marcats pel Govern, i el nomenament d'una responsable departamental del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya amb dependència funcional de la Institució de les Lletres Catalanes.

En aquest sentit, la voluntat de la Institució de les Lletres Catalanes és aconseguir, al cap d’un any, com ha explicat Arretxe: “Un document de diagnosi i unes propostes prioritzades, calendaritzades, pressupostades i amb indicadors de seguiment i avaluació”.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) també ha fixat dos horitzons: el 2030, que és el que marca l’Acord de Govern, i el 2025, pel qual s’aplicaran programes i mesures concretes.

Per començar a posar en marxa el pla, a banda de la complicitat necessària entre els departament de Cultura i Educació i amb la participació de tot el sector, es compta amb un pressupost de 106.682 euros pel 2022.

El pla preveu un grup impulsor sobre el qual recau el lideratge tècnic del nou pla. Aquest grup està format per representants de Cultura i Educació i representants dels dos sectors, que es validaran el dia 14 de juliol al Consell Nacional. La seva tasca se centrarà en definir les grans línies de treball, els àmbits i el calendari, i designar qui forma part dels grups de treball. Aquests grups reflexionaran sobre les principals problemàtiques del foment de la lectura i faran propostes de solucions.

Les conclusions es concretaran en un document en què s’establiran les prioritats de l’acció pública i privada amb el sector, i on es preveuen les actuacions necessàries i les polítiques culturals concretes.

L'ILC ha presentat el cartell i el lema d’aquesta nova etapa: ‘Llegim!’. Un eslògan que emfatitza la voluntat d’encomanar la lectura i de fer-ho en català. L’autor del cartell és el grafista i dibuixant Joan Manuel Pérez.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS