En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge d'un concert a La Mirona de Salt. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Més concerts, però igual nombre d'espectadors. Aquesta és la conclusió que l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) extreu després de la baixada de l'IVA cultural per part del govern espanyol.

Des de l'entitat ho expliquen perquè la pujada "la va assumir" el mateix programador mantenint els preus de les entrades. Això sí, el nombre de propostes era més limitat perquè "no tenien un marge que ara sí que tenen".

De fet, des del sector estan "satisfets" amb la "bona marxa" dels espectacles en directe. L'increment de programació a les sales catalanes ha provocat que, fins i tot, "hi hagi problemes" per trobar dates lliures per fer concerts de cara a finals d'any.

La gerent d'ASACC explica que l'11% de marge del que disposen ara els empresaris fa que "s'arrisquin més", i això genera que l'oferta sigui "més gran i més atractiva". Una de les sales que espera tancar "un gran any" és La Mirona, de Salt. El seu director, en Quim Marcé, reconeix que "han passat uns anys complicats", però revela que aquest juny tancaran "una de les millors temporades".

"La veritat és que ens ha anat molt bé, hem programat molt i la gent també ha respost", assegura Marcé, que celebra la decisió presa pel govern espanyol. "Ens va costar molt assumir l'increment i la veritat és que una rebaixa de l'IVA sempre és favorable", destaca.

Les bones sensacions de La Mirona són, a criteri de l'ASACC, un reflex de la "descentralització en la programació". "Normalment hi havia grans diferències entre Barcelona i la resta de ciutats pel turisme i la capitalitat, però ara això s'ha reduït", assenyala Zapata.

Malgrat l'optimisme del sector de cara als propers anys, des d'ASACC reconeixen que els concerts gratuïts de l'estiu els "fan mal". "Sabem que des del juny fins a La Mercè hi ha un ventall d'actes que impedeixen que puguis programar concerts de pagament", lamenta Zapata. La gerent d'ASACC diu que és un fet que "està molt arrelat" i comenta que ho intenten "combatre" captant més espectadors en altres èpoques de l'any. "Lamentablement, hi estem molt acostumats", es resigna.

Una opinió que coincideix amb la de Marcé que explica que un dels motius pels quals tanca la sala a l'estiu és per la impossibilitat de lluitar contra les propostes gratuïtes. "Quan t'ofereixen el mateix artista de franc o pagant, és lògic que perdis públic", assenyala.

Marcé també ha destacat que la situació política "ha afectat" als espectadors, especialment a l'hora de comprar entrades. "Hem notat que ara és habitual que s'esperin més, o ho facin a última hora", assenyala. De fet, el director de La Mirona, explica que algunes persones "han deixat d'anar a concerts" pels empresonaments dels consellers destituïts.

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS