En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Uns cotxes al carrer Riu Güell de Girona. / Foto: Google Maps

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

En l'últim plenari de Girona es va aprovar un informe de seguiment del PAESC a la ciutat, un document que fa un seguiment de les emissions contaminants.

A través d'aquest informe es pot comprovar el funcionament de les polítiques ambientals per mitigar les conseqüències de l'emergència climàtica. En aquest informe, el govern local anunciava una reducció del 18,4% de les emissions contaminants a la ciutat respecte el 2005.

Aquest dijous un conjunt d'investigadors de la UdG, del col·lectiu Scientis Rebellion i de la plataforma Girona pel Clima han acusat a l'Ajuntament de Girona de manipular les xifres per justificar les polítiques ambientals. Els investigadors recorden que les dades que ha utilitzat el consistori per avaluar el nivell d'emissions és del 2020, quan va esclatar la pandèmia, i no es poden fer servir de referència.

El 2020 el confinament va provocar una gran reducció en les emissions contaminants ja que es va suprimir bona part de la mobilitat i també moltes indústries van aturar la producció, eliminant també les emissions de gasos contaminants.

De fet, els investigadors asseguren que si es comparen els resultats del 2005 amb els del 2019 es pot veure que les emissions segueixen estables tot i les advertències científiques.

Ara, el col·lectiu científic demana depurar responsabilitats perquè no s'incrementi la desconfiança ciutadana vers els governs i han reclamat a l'alcaldessa que doni explicacions sobre el motiu que ha portat el govern local a comparar les dades del 2005 amb l'any de la pandèmia, el 2020.

A més, també han demanat veure com es van obtenir les dades del 2020 i que l'Ajuntament treballi per desenvolupar un nou informe actualitzat.

Des de l'Ajuntament de Girona el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha assegurat que en aquestes mesures d'emissions no hi ha "cap voluntat d'engany o de prestar confusió". En aquesta línia, Terés ha recordat quer aquest informe forma part d'un pacte d'alcaldes compromesos amb el medi ambient que van acordar mesurar les emissions contaminants cada quatre anys i aquestes mesures coincidien amb el 2020.

A partir d'aquí, Terés considera que cada any es pengen les dades de les emissions i "qui vulgui" les pot consultar a la pàgina web i fer "la comparació que vulgui". El regidor, a més, ha detallat que les emissions de la ciutat se concentren en tres àmbits diferents.

Per una banda hi ha la mobilitat, en què no s'ha modificat en excés el resultat des del 2005. L'altra és en les emissions pel consum de combustibles fòssils en la calefacció (calderes de gas natural o de gasoil) en què tampoc ha variat molt del 2005. El que sí que ha canviat però és el consum d'energia elèctrica i les emissions que s'originen per generar aquesta energia.

El regidor de Sostenibilitat assegura que hi ha una reducció progressiva perquè cada vegada hi ha més fonts renovables en el 'pool' energètic. Per això Martí Terés garanteix que malgrat la foto feta aquest 2020, des del consistori seguiran aplicant polítiques que contribueixin a mitigar l'emergència climàtica i redueixin el nivell d'emissions contaminants a la ciutat.

 

Vota el número 1

Pel 7 d'octubre

COL·LABORADORS