En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Concentració de suport al jove jutjat pels aldarulls postsentència a Girona. / Foto: Marina López

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La causa contra el jove gironí s'emmarca dins les protestes postsentència i els disturbis que hi va haver a Girona a l'octubre del 2019.

La fiscalia l'acusa d'haver llançat pedres contra una línia d'agents de la Policia Nacional que custodiaven la comissaria del cos, situada al barri de Pedret de Girona. Eren cap a les dues de la matinada del 19 d'octubre del 2019.

Al seu escrit, l'acusació pública relata que el processat -que duia el rostre "parcialment tapat"- va agafar una llamborda del terra, la va llançar contra els policies i va ferir un agent. També assegura que, quan el van detenir i escorcollar, al damunt li van trobar tres pilotes de goma, projectils de foam i "restes de grava" a les butxaques.

El judici ha començat amb la declaració de l'encausat que ha negat haver fet llançaments contra la línia policial. De fet, ha assegurat que no va participar en les protestes i que el van detenir sense cap motiu quan tornava caminant cap a casa.

Per anar al seu domicili, ha exposat, havia de passar per força per la zona de Pedret perquè viu a la vall de Sant Daniel. Quan creuava el viaducte, va veure els antidisturbis de la Policia Nacional: "Em van parar, em van preguntar si el que fumava era alguna substància i em van detenir".

Segons ha relatat, la tarda vespre del 18 d'octubre del 2019 va estar a Salt. Primer treballant a la piscina i després en un entrenament de hoquei. Quan va tornar a Girona, va quedar amb un amic per anar a prendre alguna cosa als voltants del Pont de Pedra. Quan es dirigia de tornada a casa, va intentar creuar per algun dels ponts de la zona de la plaça Independència però en aquell moment hi havia antiavalots i alguns aldarulls i no va poder passar.

Per aquest motiu, seguint el seu relat, es va dirigir cap a la Copa, on es va trobar amb un amic. Aquí, hi havia protestes i alguns enfrontaments entre manifestants i unitats d'ordre públic de Mossos d'Esquadra i Policia Nacional. Hi va haver càrregues i va ser aleshores quan van decidir recular fins a Fontajau per allunyar-se dels aldarulls i esperar que la situació es calmés.

Aquest amic ha explicat al judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, que es van trobar per "casualitat" i que es van esperar a que els enfrontaments haguessin passat per enfilar el camí cap a Pedret. Van caminar junts fins a l'encreuament que es dirigeix cap a la comissaria de la Policia Nacional, on ell tenia la moto aparcada i es van acomiadar.

El processat ha subratllat que el van detenir pocs metres més endavant i ha explicat que duia pilotes de goma i projectils de foam perquè els va veure per terra i els va recollir. També ha exposat que els antiavalots el van reduir llançant-lo contra terra, tot i que no s'oposava a la detenció, i que li van causar lesions perquè diversos agents el van immobilitzar col·locant-li genolls a la cara, a l'esquena i a les cames.

Segons el seu relat, quan el van portar a comissaria els van fer col·locar de genolls contra la paret i els policies els increpaven o se'n burlaven amb frases contra l'independentisme.

La fiscalia i l'acusació particular acusa en base a l'atestat i les declaracions dels policies nacionals que el van detenir. Al judici han declarat per videoconferència i han exposat que l'acusat formava part d'un grup "de quatre o cinc encaputxats" que feien llançaments contra la línia policial que protegia la comissaria. Segons han dit, els altres joves van poder marxar corrent perquè el processat es va quedar "sol" i ressagat perquè va agafar una darrera llamborda que va impactar contra un dels antiavalots.

Els policies han assegurat que la detenció va ser immediata i que no van "perdre mai de vista" el sospitós.

La fiscalia manté la petició de 6 anys i mig de presó i multa de 720 euros pels delictes de desordres públics, atemptat a agent de l'autoritat i lesions lleus. Al seu informe, ha remarcat que les declaracions dels policies són "coherents" i que, a més, estan avalades pels informes que acrediten les lesions de l'agent.

La defensa del jove, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, demana l'absolució. A l'informe ha remarcat que precisament aquests informes apunten que el mateix policia va dir que s'havia fet mal arran d'una "caiguda accidental" i no per l'impacte de cap pedra. També argumenta que justament a la zona de Pedret no hi ha llambordes i que no hi ha cap més prova que serveixi per corroborar la versió dels policies: "L'única prova que hi ha és la dels agents que tenen el domini de la totalitat del procediment".

De fet, Salellas ha criticat la investigació d'aquest cas i ha apuntat que el jutjat d'instrucció no va acordar les proves sol·licitades per la defensa. També posa en dubte que no hi hagi gravacions de càmeres; ni les que poguessin portar els mateixos efectius antidisturbis ni les de la videovigilància del perímetre de la comissaria de la Policia Nacional que haurien pogut enregistrar el suposat llançament de pedres.

Salellas apunta que el jove es va convertir en un blanc de la policia per la seva estètica: "Un jove amb piercings i aspecte antisistema es va convertir en una presa fàcil".

El policia nacional, segons recull l'escrit d'acusació de la fiscalia, tenia dolor a la zona de les costelles, una erosió i dolor al canell dret i també dolor en un dit de la mà. Va estar set dies "impedit per a les seves funcions habituals".

L'encausat, Robert Llach, va estar gairebé un mes en presó preventiva arran de la detenció. Aquest dimecres, a les portes del Palau de Justícia de Girona s'hi han concentrat un centenar de persones per donar-li recolzament i per reclamar l'absolució. En nom del grup de suport al jove gironí, Carla Costa ha denunciat la persecució al moviment independentista: "És un judici polític més, com arreu dels Països Catalans, amb l'estratègia d'atemorir el moviment i tota una generació".

El judici ha quedat vist per a sentència.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS