En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Vehicles policials a la urbanització Roca Grossa de Lloret de Mar.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La investigació, tutelada per l'Audiència Nacional, es va activar a mitjans de maig del 2021 arran d'una informació anònima que alertava als Mossos d'una possible plantació de marihuana en una nau de Sant Vicenç de Castellet, al Bages.

A l'abril d'aquest 2022 es va reportar un narcoassalt en aquesta població però els assaltants es van equivocar de nau i van entrar en una en desús.

Els investigadors van acreditar aquesta informació i van recopilar més indicis que apuntaven a la comissió de més delictes contra la salut pública en altres punts del Bages i, més tard, a la resta de Catalunya.

A mesura que van avançar les investigacions, tots els indicis apuntaven a l'existència d'una única estructura criminal que liderava diferents plantacions en les quatre demarcacions.

Segons els investigadors, el fet de disgregar els cultius obeïa al principi de diversificació de riscos per mantenir l'estructura activa si hi havia una investigació de caire local o regional.

Els caps de la banda eren estrangers però estaven assentats a Catalunya i tenien un alt nivell de vida. S'havien establert a les demarcacions de Girona i Tarragona, on es va poder acreditar que un dels membres va comprar de manera legal un establiment de restauració.

Un cop aquests decidien les ubicacions on instal·lar les plantacions, els membres del grup llogaven de manera legal immobles, en alguns casos d'alta gamma i amb opció a compra, a un preu d'entre 1.500 i 2.500 euros.

Els propietaris desconeixien l'activitat il·lícita que s'hi desenvolupa. Un cop desmantellada l'organització, se'ls aniran tornant aquests immobles tot i que bona part han quedat molt malmesos per les actuacions que s'hi van fer per crear les plantacions.

Un dels vincles en comú entre les plantacions era la figura d'un electricista professional. Aquest punxava les estacions de subministrament elèctric i proveïa els locals i cases de la potència necessària. També dissenyava i instal·lava les instal·lacions de reg i il·luminació per augmentar la producció i reduir el temps de collita.

El cap d'investigació criminal a la regió policial central, el sotinspector Josep Buixadé, ha destacat l'alt grau de complexitat de les instal·lacions, que ha assegurat que no és l'habitual. Per exemple, s'hi combinaven sistemes d'il·luminació més habituals, com les bombetes de sodi, amb d'altres com les llums LED.

Un cop feta la plantació, els caps importaven del seu país d'origen, Albània, els jardiners que havien de tenir cura de les planes i defensar les plantacions davant de possibles atacs per part d'una altra organització. Aquestes persones vivien en condicions molt precàries.

La banda cultivava dos tipus de marihuana modificades genèticament anomenades amnèsia i critical. Es caracteritzen per tenir efectes potents, facilitat de cultiu i amb un preu al mercat negre d'entre 2.300 i 2.500 euros el quilogram.

Els investigadors estimen que des del maig del 2021 l'organització hauria tingut temps de fer tres plantacions amb les seves posteriors collites. Tenint en compte que de cada 500 plantes s'obtenen una mitjana de 10 quilos de marihuana seca i que es va trobar 22.600 plantes en estadi previ a la floració, els analistes estimen la xifra de 1.275 kilos l'any.

Aquesta droga tindria un preu de venda a l'engròs de 3,1 milions d0euros però que un cop transportada als països del nord d'Europa multiplicaria per 3 o per 4 aquest preu. Això augmentaria els beneficis fins a una forquilla d'entre 9 i 12 milions d'euros.

I és que la droga que cultivaven la dedicaven a l'exportació per al mercat europeu. Ho feien principalment per carretera. Tot i això, s'ha acreditat també relacions amb una botiga de subministrament de material per als cultius de marihuana.

Els 56 detinguts tenen entre 19 i 58 anys i el 90% d'aquests no tenien antecedents. El cap d'investigació criminal de la regió policial central, el sotsinspector Josep Buixadé, ha destacat que en aquest cas es compleix el patró de que cada cop hi ha més persones que es dedicaven a una activitat lícita i que passen a dedicar-se al tràfic i cultiu de marihuana.

El perfil dels detinguts és el d'un home de menys de 35 anys, estranger i sense municipi de residència, ni cap antecedent policial. Els 13 arrestats que han ingressat a presó formarien part del nucli de la cúpula que prenia les decisions més estratègiques.

Durant l'operatiu es van fer 37 escorcolls i es van desmantellar 24 plantacions. Aquestes actuacions es van fer a Lloret de Mar, Castell Platja d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Bàscara, Riells i Viabrea, Segur de Calafell, La Bisbal del Penedès, El Vendrell, Vilanova i la Geltrú, Castellet i la Gornal, Santa Maria de Palautordera, Solsona, Fontanals de Cerdanya, Flix, Santa Susana i Barcelona. En aquestes plantacions es van intervenir més de 22.600 plantes i 160 kilos de cabdells preparats per a la venda. També es van localitzar 225.765 euros en efectiu, una escopeta, un revòlver amb munició, una pistola d'aire comprimit i diferents armes blanques.

Buixadé ha destacat que Catalunya està exportant marihuana i important delinqüència, perquè aquestes bandes cada cop més fan servir armes tant per protegir-se com per assaltar plantacions d'altres organitzacions.

El cap del Servei de Vigilància Duanera a Girona, Antonio Lajusticia, ha explicat que es manté oberta una investigació paral·lela sobre el blanqueig de capitals. Els investigadors treballen sobre tres vies.

En primer lloc, tenen indicis que part del blanqueig es feia amb l'enviament de diners al país d'origen dels caps de la banda, també a través d'empreses d'enviament de diners. En segon lloc, també creuen que compraven negocis a Catalunya, principalment bars o cafeteries, on injectaven els diners i els feien passar com a part del benefici del negoci. En tercer lloc, també apunten a la compra d'immobles a Catalunya, tot i que això no es feia a gran nivell.

En el dispositiu també hi van intervenir 50 tècnics d'una companyia elèctrica per comprovar les instal·lacions i el frau del fluid elèctric. S'estima que es van defraudar 4,39 GWh, l'equivalent al consum de 1.256 habitatges suposant un consum anual de 3.500 kwh/habitatge. Així, es calcula que s'haurien defraudat 1,5 milions d'euros. De les 29 inspeccions fetes, en 28 es va detectar frau, que coincideixen amb aquelles on hi havia plantació.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS