En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Uns caçadors gironins. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Unió de Pagesos reclama al Departament d'Agricultura que apliqui "correctament" les eines que preveu la normativa i que posi en marxa les actuacions previstes al Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica.

El sindicat alerta de les elevades densitats de senglars que hi ha a les comarques gironines i critica que aquest any només s'hagi declarat l'emergència cinegètica a tres àrees privades caça de la demarcació.

En concret als termes de Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres, Mieres i Canet d’Adri, mentre que el juny de l’any passat, també en l’àmbit gironí, es va decretar a 171 àrees privades de caça i a dues zones de seguretat.

El sindicat considera que això és un incompliment "flagrant de la llei" perquè la normativa preveu que es faci aquesta declaració quan es detecti una abundància mínima de vuit senglars per quilòmetre quadrat de densitat mitjana hivernal. Un llindar que, asseguren, la demarcació supera amb escreix. En aquest sentit, afirmen que el punts que més se'n concentren són la zona volcànica de la Garrotxa, l'Alt Empordà i la zona Guilleries-Savassona.

Unió de Pagesos reclama a la Generalitat que faci ús d'aquesta declaració per permetre que es puguin executar mesures excepcionals de gestió cinegètica de manera subsidiària si es demostra la falta d'actuació del titular de l'àrea.

D'altra banda, afirmen que una altra eina que recull la legislació vigent i que ajudaria als pagesos a protegir els seus conreus dels danys seria l'autorització excepcional de caça per danys, que es pot sol·licitar com a propietari (o cultivador) de les finques que pateixen danys.

El sindicat assegura que, tot i que la normativa ho permet, Agricultura no facilita aquestes actuacions. A tall d'exemple, afirmen que un pagès va presentar una sol·licitud el 30 d'octubre de 2017 i que no va rebre l'autorització fins al 27 de març d'aquest any.

Unió de Pagesos també alerta del risc sanitari que comporten les elevades densitats de senglars perquè, en contacte amb bestiar domèstic, poden ser transmissors de malalties que poden suposar pèrdues importants per a les explotacions agràries.

Vota el número 1

Pel 10 de juliol

COL·LABORADORS