En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels dossiers de premsa que formen part de l'arxiu que ha donat Jaume Genover al Museu del Cinema. / Foto: Ajuntament de Girona

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'arxiu del crític de cinema gironí Jaume Genover passa a mans del Museu del Cinema de Girona.

Després de la presentació de la donació d'aquest dilluns, el Museu del Cinema digitalitzarà tot el fons i en garantirà la conservació, a banda de posar-lo a disposició de la ciutadania i per a realitzar qualsevol tipus de consultes.

El director del museu, Jordi Pons, ha avançat que "està tot molt ben documentat" i això alleugereix la feina, però assegura que no serà fins d'aquí a uns mesos quan ja estigui a disposició de tothom.

Sobre la importància del material, el director del Museu del Cinema ha garantit que "no és ben bé un material per fer una exposició, però ens ajudarà a fer exposicions" ja que servirà com una eina de consulta per trobar altres referències de directors o actors. Val a dir que la col·lecció de dossiers de premsa compta amb "la majoria" de les pel·lícules "més importants dels més de 50 anys" que engloba l'arxiu.

Dins del dossier de premsa es pot consultar la fitxa tècnica i la sinopsi de cada pel·lícula, també és interessant veure que en "alguns d'ells es recomanaven formes de màrqueting" als distribuïdors de la pel·lícula per atraure més públic i consells per com fer anuncis als mitjans de comunicació locals amb "frases grandiloqüents".

Tot plegat un material que "avui en dia és important" però Pons remarca que "d'aquí a 30 o 50 anys encara ho serà més". De fet, el director del museu ha explicat que els dossiers de premsa són part del patrimoni del cinema.

Jaume Genover era un crític de cinema i periodista que col·laborava en revistes com Fotogramas i Dirigido por. De fet, en aquesta última va mantenir la seva col·laboració fins poc abans de la seva mort, que va ser de forma sobtada a la casa on vivia de S'Agaró des de 1992.

Al llarg de la seva carrera, Genover també va escriure al diari ABC, a la revista Nosferatu i havia treballat a Ràdio Barcelona i també al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. En paral·lel a aquestes col·laboracions, Genover anava formant la seva col·lecció pròpia.

Per homenatjar la seva figura, des del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona i el Cinema Truffaut han organitzat una projecció aquest dijous a les 20.15 h del film Manhattan, de Woody Allen, un dels cineastes predilectes de Genover.

La donació de l'arxiu i de la biblioteca de Jaume Genover representa una de les 226 que ha rebut el Museu del Cinema al llarg dels 20 anys d'història. El director afirma que "no hi arriba, però pràcticament és una donació per mes". De tota manera, el director assegura que no totes són de la importància de l'arxiu de Jaume Genover, però que en tots els casos es cataloga i documenta cada un dels objectes que arriben a mans del museu.

Actualment la biblioteca del Museu del Cinema disposa de 4.940 volums, 421 títols de revistes, 7.184 DVD, 559 CD i LP i 332 fullets i altres formats de publicacions. També té més de 3.000 dossiers de premsa de pel·lícules en el seu fons.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS