En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Govern ha fet una crida aquest dimarts a la responsabilitat i la precaució davant de l'onada de calor "excepcional" que ha començat aquesta setmana i que "serà persistent en el temps".

Ho ha fet per boca de la seva portaveu, Patrícia Plaja, que ha assenyalat que la temperatura "serà tossudament elevada uns deu dies seguits", amb valors que poden superar els 40ºC i sense precipitacions a la vista.

"No es tracta de ser alarmista, però sí que ens trobem en una situació d'excepcionalitat que es veurà agreujada en les properes hores i dies", ha assegurat.

Per això, ha demanat prendre mesures contra la calor com evitar l'exposició al sol o l'exercici en les hores amb les temperatures més elevades i també ha emplaçat la ciutadania a fer un "ús eficient" de l'aigua per la situació de sequera. Tot i que ha descartat, de moment, noves restriccions perquè els embassaments tenen unes reserves del 49% d'aigua i les dessalinitzadores treballen per abastir la població, ha advertit que "no es pot descartar que a finals d'agost una part del territori es trobi en alerta per sequera".

"Des del Govern es demana prudència, consciència i màxima col·laboració ciutadana", ha insistit la portaveu, que ha alertat de "dues pujades molt notables" del termòmetre: la primera serà demà i la segona es preveu per al cap de setmana. També ha avisat que la calor comporta un "elevat risc d'incendi" agreujat per les temperatures "extremes".

Davant d'aquest escenari, dijous s'ha previst una nova reunió del comitè de risc encarregat de monitoritzar l'onada de calor que, si ho creu convenient, podria anunciar noves mesures restrictives, com el tancament d'accessos a espais naturals, un extrem que Plaja no ha confirmat. "És possible, però s'haurà de veure", ha dit.

El Departament de Salut, a més, ha activat un pla per prevenir els efectes de l'onada de calor, que es preveu especialment dura a les comarques de Ponent. Així, el Sistema d'Emergències Mèdiques i el telèfon 061 reforcen el seu equip operatiu per donar resposta a les necessitats de les elevades temperatures i de la pandèmia de covid-19, que encara dura.

En un comunicat, la Conselleria també ha recomanat tancar persianes durant les hores de més sol, obrir finestres a la nit per refrescar, buscar les estances més fresques, utilitzar aparells de climatització o ventalls –i, si no és possible, aprofitar els locals climatitzats–, dutxar-se, portar roba lleugera i protecció per al cap –gorra o barret–, buscar l'ombra al carrer, hidratar-se i no deixar infants ni persones fràgils al cotxe amb les finestres tancades.

D'altra banda, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d'incendi que s'allarga, de moment, 10 dies; i que destaca per la seva duresa, intensitat i llargada. Afectarà inicialment i de manera més severa les comarques de l'Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Noguera, Segarra, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

La previsió és que la situació de perill s'estengui a tot Catalunya el cap de setmana, tot i que en diferents graus, i per això ha demanat la màxima prudència en les activitats a l'aire lliure.

Des de la Conselleria es continuen fent una sèrie de recomanacions en el marc de la campanya de la sega, pactades amb el sector, en aquelles zones de secà més afectades pel risc d'incendi. Durant aquest episodi de perill de llarga durada, la campanya es mantindrà amatent i els efectius es desplegaran de manera estratègica pel territori per realitzar itineraris diaris a les zones de treball que encara no estiguin segades amb la intenció de cobrir el màxim de territori i poder donar una resposta ràpida davant de qualsevol incidència.

De la seva banda, el Departament d'Interior ha demanat la màxima col·laboració ciutadana davant l'episodi de temperatures extremes i per l'elevat risc d'incendi. Protecció Civil va activar diumenge el pla PROCICAT per onada de calor i ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat. També que es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos, persones amb discapacitats, que tinguin malalties cròniques o que hagin de fer activitats a l'aire lliure.

D'altra banda, s'ha activat en fase de prealerta el pla especial d'emergències forestals de Catalunya (INFOCAT) a diverses comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, Barcelona, la Catalunya Central, Girona, Lleida i el Penedès. Aquest dimarts hi ha 18 comarques en nivell 2 de Pla Alfa per perill alt o molt alt d'incendi.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS