En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Dues voluntàries de la Creu Roja de Palafrugell parlant amb la Maria a casa seva, a qui han anat a veure per donar-li consells davant l'onada de calor. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Creu Roja ha intensificat les accions damunt els col·lectius vulnerables per ajudar-los a prevenir els efectes de l'onada de calor.

No sortir durant les hores de més insolació, ventilar l'habitatge al matí o al vespre, tancar persianes per evitar que entri el sol, no portar roba ajustada i, sobretot, beure molta aigua i hidratar-se sovint. Són alguns dels consells que la Creu Roja dona per telèfon a la gent gran durant aquests dies.

L'onada de calor que ja ha entrat de ple a Catalunya, i que s'allargarà fins a la setmana vinent, fa que l'entitat hagi activat el seu pla d'atenció a col·lectius vulnerables.

"L'objectiu d'aquesta campanya d'informació i sensibilització és, sobretot, prevenir l'impacte que la calor pugui tenir damunt aquestes persones", explica la tècnica social de l'entitat a Palafrugell, Maria Àngels Caner.

Es fan trucades de seguiment, sobretot, a les persones grans i a les que estan dins els programes de teleassistència, salut i exclusió residencial. "Són consells molt senzills, tant del què han de fer a casa com en el moment en què surten a l'exterior", explica Caner. Per exemple, se'ls explica que es posin crema solar mitja hora abans de baixar al carrer -en cas que surtin durant les hores de sol- o que es cobreixin el cap amb una gorra o un barret.

A les comarques gironines, l'entitat farà més de 1.200 trucades als diferents col·lectius. I d'aquestes, 825 seran a persones grans. A més, en el cas d'aquelles que viuen soles, també se'ls fan visites i acompanyaments a domicili. En aquests casos, concreta Caner, els voluntaris aprofiten per fer-los encàrrecs (com anar al supermercat o a la farmàcia) i si cal, també portar-los al metge en cotxe.

"Encara que tinguin familiars i xarxa de suport, quan estan treballant aquesta gent es passa moltes hores sola i necessiten un suport", concreta la tècnica social de la Creu Roja. Per això, la visita també permet als voluntaris de l'entitat saber l'estat de salut dels avis i àvies a qui atenen i poder avisar en cas que detectin algun signe d'alerta.

Arreu de la demarcació, durant aquests dies la Creu Roja també porta a terme altres actuacions davant l'episodi d'altes temperatures. Diversos voluntaris visiten els sensesostre, els donen aigua, sucs i crema solar, i els expliquen què han de fer per resguardar-se de la calor.

Vota el número 1

Pel 9 de desembre

COL·LABORADORS