En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines continuen a l'alça i, de fet, tanquen un bon maig. Perquè tots aquells sectors que tiren de l'economia a la demarcació han crescut en vendes a l'exterior.

Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant el mes de maig les empreses gironines han exportat productes per valor de 683,33 milions d'euros.

Traslladat en percentatges, això suposa un increment significatiu en comparació amb el maig del 2021. En concret, la diferència és del 21,8% (quan les exportacions van situar-se en 561,20 milions d'euros).

Si es passa la lupa per sectors, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l'exterior continua essent el químic, dins el qual s'hi troben les farmacèutiques. Si bé l'increment no és tan destacat com a l'abril -quan es va situar al 37,9%- les empreses d'aquest clúster tanquen el maig havent augmentat un 20,9% les exportacions en comparació amb el mateix període del 2021. En concret, s'han situat en 113,3 milions d'euros.

I en paral·lel a les químiques, els altres dos sectors motor de l'economia gironina també creixen en exportacions aquest maig. L'agroalimentari, que a l'abril va recular un 0,8%, ara agafa embranzida i augmenta fins a un 15% les seves vendes a l'exterior (tancant el maig amb 276,6 milions d'euros).

Caldrà veure si l'agroalimentari manté aquesta tònica, perquè aquí també hi jugaran les incerteses derivades de la guerra d'Ucraïna. Però en tot cas, les exportacions del maig també deixen una altra dada significativa: el clúster carni, que durant mesos havia reculat en vendes a l'exterior, ara torna a xifres positives.

El creixement encara és minse (dels 160,2 milions d'euros del maig del 2021 ara passa als 161,6) però això no treu que deixi de ser remarcable. Sobretot, perquè les empreses del sector s'han vist molt afectades pel fre en la compra de porcí per part de la Xina.

En paral·lel a la indústria química i a l'agroalimentària, els fabricants de maquinària gironins també creixen en exportacions durant el maig. En concret, les seves vendes a l'exterior passen dels 53,69 milions d'euros del 2021 als 58,08 d'aquest 2022.

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el mercat principal dels productes gironins a l'exterior. Durant el maig, les empreses gironines hi han fet vendes per valor de 179,20 milions d'euros. A aquest país, el segueixen ja bastant per darrere Alemanya (52,61 milions d'euros), Itàlia (52,54 milions d'euros) i la Xina (35,22 milions d'euros).

El creixement de gairebé el 22% d'aquest maig, de retruc, s'acumula al de l'acumulat de l'any. I això fa que, durant els primers cinc mesos del 2022, les exportacions gironines hagin crescut un 12,3% i ja se situïn en 3.087,6 milions d'euros.

Analitzant-ho per sectors, l'agroalimentari ha crescut un 1,6% en vendes a l'exterior (i se situa en 1.205,6 MEUR). I de nou, la indústria que percentualment es posa al capdavant continua essent la química. Perquè durant aquests cinc mesos s'ha impulsat gairebé un 19% (fent vendes a l'exterior per valor de 601,3 milions d'euros).

Vota el número 1

Pel 2 de desembre

COL·LABORADORS