En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Plantes de marihuana intervingudes en l'operatiu dels Mossos. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'operatiu s'ha desenvolupat en dues fases, la primera l'11 de maig i la segona el 28 de juny. L'organització s'organitzava conformant múltiples cèl·lules delictives.

Estaven especialitzades en la producció, transport i posterior distribució d'importants partides de droga. Aquestes cèl·lules es coordinaven mitjançant l'acció dels líders de l'organització, els quals regentaven un establiment del tipus 'grow shop' a Girona.

El cap de la Unitat Central d'Organitzacions Criminals Transnacionals de la DIC dels Mossos, el sergent David Carrapiço, ha explicat que els propietaris del 'grow shop' havien muntat "el negoci perfecte" perquè tenien el "cercle tancat": "A través de la seva activitat aparentment lícita proveïen les diferents organitzacions del material necessari per poder muntar plantacions de marihuana i, aprofitant els contactes que tenien, facilitaven les transaccions amb les cèl·lules que volien distribuir la droga".

Els suposats líders de l'entramat, segons ha pogut descobrir la investigació, cobraven comissions per cada transacció, que generalment es feien al mateix establiment.

A més, també tenien tot un entramat d'empreses pantalla a través de les quals blanquejaven els beneficis que obtenien el tràfic de droga. En aquest punt de la investigació, i quan encara hi ha pendents relacionades amb l'activitat econòmica, han pogut establir que els beneficis econòmics de l'entramat delictiu són superiors a 1,5 milions d'euros.

Els avenços en la investigació van permetre localitzar diferents immobles utilitzats pels membres de les cèl·lules criminals. Aquests eren utilitzats per al cultiu o emmagatzematge de substàncies estupefaents.

Els Mossos han destacat la gran capacitat econòmica amb què comptava l'estructura delictiva, la qual no servia només per la manutenció dels membres que la conformaven sinó també per la compra o arrendament d'immobles, vehicles o tot tipus de materials necessaris per al desenvolupament de la seva activitat delictiva.

Els líders de les diferents cèl·lules gaudien d'un elevat nivell de vida derivat dels beneficis il·lícits procedents del tràfic de drogues, havent-se intervingut grans quantitats de diners en efectiu, diversos vehicles d'alta gamma, embarcacions i altres objectes de valor.

D'altra banda, la investigació ha permès resoldre una Ordre Europea de Detenció i Extradició emesa per les autoritats de Polònia contra un dels membres de l'organització desmantellada, a qui se li atribueix la comissió de delictes de caràcter violent al seu país d'origen.

La primera fase del dispositiu va tenir lloc l'11 de maig amb dotze entrades i escorcolls a la demarcació de Girona. En concret a Calonge i Sant Antoni, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Salt, Girona i Santa Cristina d'Aro. Es van detenir 19 persones, 16 de les quals van ingressar a presó.

La segona fase va ser el 28 de juny, amb vuit entades i perquisicions a Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Sils, Vidreres, Fogars de la Selva, Caldes de Malavella i Lloret de Mar. Es van detenir 19 persones, quatre dels quals van ingressar a presó preventiva.

Durant els dos dispositius es van intervenir uns 330.000 euros i es van recollir múltiples indicis relacionats amb el blanqueig de capitals i les activitats de cultiu i tràfic de substàncies estupefaents.

També, es van desmantellar set plantacions de marihuana, intervenint-se 3.667 plantes, uns 50 kilograms de cabdells ja preparats i embassats al buit per a la seva distribució a l'engròs i 570 grams d'haixix. El valor estimatiu de la droga intervinguda ascendiria a 312.000 euros al mercat il·lícit.

A nivell patrimonial, l'autoritat judicial va ordenar el bloqueig de diversos comptes bancaris i altres actius a territori nacional i europeu, així com béns mobles i immobles. També se'ls van intervenir vehicles d'alta gama, embarcacions i motos d'aigua, acordant-se, també, el bloqueig registral.

Per últim, s'ha acreditat que la botiga era utilitzada per part dels líders de l'organització per a la comissió de delictes contra la salut pública, fet que va comportar el tancament d'aquest negoci de manera cautelar i el cessament de l'activitat de diverses societats constituïdes amb la finalitat de blanquejar els capitals procedents del tràfic de drogues.

Vota el número 1

Pel 21 de juny

COL·LABORADORS