En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Unió de Pagesos (UP) denuncia que la situació que viuen els ramaders catalans del sector de la llet és "insostenible" i posa de relleu que en els darrers 10 anys s'han reduït a la meitat les granges d'aquest sector.

Marc Xifra, responsable del sector de la llet d'UP, ha explicat que un dels motius d'aquesta situació és que durant molts anys la llet s'ha fet servir com a "producte reclam" i això, segons ell, "ha portat que la situació que viu el sector sigui insostenible". "Un 60% de la llet es ven a 80 cèntims i no cobreix els costos de producció", lamenta Xifra.

Apunten que ara produir un litre de llet els costa 54,7 cèntims, mentre que el ramader en percep 43,7.

A més, el sindicat lamenta que darrerament s'han hagut de sacrificar 2.000 vaques a Catalunya per la crisi de preus i sumant  els ramaders que pleguen, només en el darrer mes s'han deixat de produir 1,7 milions de litres menys a Catalunya. Això, segons Xifra, farà que al setembre "hi hagi menys llet als lineals".

També posen de relleu que molta de la llet que es produeix a Catalunya s'exporta a Itàlia per la crisi de preus. En aquest sentit, Xifra apunta que "els ramaders es veuen forçats a buscar altres mercats i a portar la llet a fora".

De la seva banda, Pau Barnés, integrant de la sectorial de la llet d'Unió de Pagesos, ha explicat que Catalunya "és totalment dependent del mercat exterior" en el sector de la llet: "Un total de 4 tones de llet venen d'Europa davant de la tona de llet que gastem de les vaques d'aquí". "Aquestes polítiques de preus baixos el que fan és que deixem de poder alimentar la gent del nostre poble", lamenta Barnés.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS