En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els dos acusats d'estafa davant el tribunal de l'Audiència de Girona. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els dos processats han reconegut els fets pels quals la fiscalia els acusava d'un delicte d'estafa.

En concret, l'escrit d'acusació recull que Núria Rustullet era administradora única de la mercantil Kayuma Viatges S.L. i la seva parella sentimental, Juan Antonio Iruela, era el gerent de l'agència de viatges.

Des del setembre del 2012 i fins al mateix mes del 2013, detalla la fiscalia, van traçar un "pla preconcebut" amb l'objectiu de quedar-se amb els diners que els clients abonaven per contractar viatges. "Van crear l'aparença que l'agència de viatges funcionava amb normalitat. Aleshores, cobraven als clients per les reserves dels seus viatges simulant, posteriorment, que els diners anirien a parar als corresponents touroperadors, companyies de viatges, companyies aèries o de tren, allotjaments hotelers i assegurances de cancel·lació", descriu l'acusació pública.

Per donar aparença de normalitat, imprimien les reserves dels viatges però "mai pagaven als prestadors dels serveis" perquè "s'apropiaven" dels diners. D'aquesta manera van deixar tirats 46 clients que havien contractat les seves vacances amb ells. "No podien gaudir ni dels viatges ni de les estades contractades ni tampoc podien fer efectiva l'assegurança de cancel·lació", relata la fiscalia.

Finalment, el 4 de setembre del 2013 van tancar l'agència de viatges i van "desaparèixer" sense respondre a les trucades que feien els clients. Entre els viatges contractats hi havia, per exemple, una ruta de 24 a l'Argentina pels quals els cients van pagar 4.256,28 euros, un viatge a Euro Disney per a cinc persones que va costar 3.496 euros o una estada a Tenerife per a quatre viatgers per un import de 3.642 euros.

En total, la quantitat "defraudada" pels condemnats van ser 72.863,67 euros. Part dels clients van recuperar els diners perquè van rebre indemnitzacions de la seva entitat bancària després de fer el pagament amb targeta o perquè l'asseguradora de l'agència de viatges va abonar-los els diners. Segons recull l'escrit d'acusació, l'assegurança contractada va pagar 60.000 euros en el marc del procediment d'arbitratge a l'Agència Catalana del Consum de la Generalitat.

La fiscal ha detallat al judici que, tot i això, encara falta pagar 3.070 euros, una quantitat que els processats s'ha compromès a pagar a terminis durant un període de quatre anys.

Com que han reconegut els fets i han assumit el pagament de la indemnització que falta, fiscalia i defenses han arribat a una conformitat. Així, finalment l'Audiència de Girona ha condemnat els amos de l'agència de viatges com a autors d'un delicte d'estafa a 2 anys de presó i a pagar una multa de 720 euros.

La presidenta del tribunal ha comunicat als condemnats que no hauran d'entrar a presó si compleixen amb dues condicions: no deixar de pagar els diners en concepte de responsabilitat civil i no delinquir en els pròxims quatre anys.

A més, durant 2 anys tampoc podran treballar com a agents de viatges. La sentència és ferma perquè les parts han renunciat a presentar recurs.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS