En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'acusat de matar a trets un empresari a Lloret de Mar el 2012. / Foto: Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'Audiència de Girona va condemnar a 18 anys de presó l'acusat de matar a trets un empresari a Lloret de Mar recollint el veredicte del jurat popular, que el va declarar culpable.

La defensa, però, va recórrer la decisió i ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs i ha confirmat la sentència.

A la sentència, l'alt tribunal desmunta els arguments esgrimits per la defensa de l'acusat. En primer lloc, la defensa al·legava que la declaració d'una testimoni, que en el moment de la celebració del judici estava a Rússia, s'hauria d'haver articulat com a prova preconstituida o bé practicar-se durant el judici a través de videoconferència. El TSJC, però, considera la incorporació de la declaració es fa correctament i conclou que no hi va haver "indefensió" com a conseqüència de la seva lectura al plenari.

"Ni les preguntes que pretenia haver-li fet a la testimoni, i que es van recollir al plenari, eren substancialment diferents a les que es li van fer ni les que no se li van fer poden considerar-se rellevants", remarca la sentència. A més, remarca que la defensa podria haver rebatut, qüestionat o contraposat la declaració amb la resta de la prova practicada al judici.

La defensa també qüestionava la sentència per "manca de motivació necessària" perquè considera que es va limitar a relatar la valoració del jurat popular. El tribunal, però, conclou que, en aquest cas, "a diferència del que pot passar en altres", el veredicte conté una "exhaustiva explicació dels motius que van conduir a concloure que l'acusat va ser l'autor dels trets que van acabar amb la vida" de l'empresari.

"El magistrat president va oferir la corresponent explicació jurídica sobre la prova indiciaria i va analitzar els diferents indicis inculpatoris expressats pel jurat, els va ordenar i els hi va donar coherència jurídica", remarca.

Tampoc observa cap "defecte valoratiu" en l'anàlisi dels indicis. Amb tot, la sentència del TSJC conclou que no hi ha falta de motivació en la valoració de la prova considerada pel jurat com a "fonament" de la declaració de culpabilitat. "Existeix una suma d'elements provats que condueixen a una unívoca i inequívoca conclusió final", conclou.

Els fets es remunten al 13 de setembre del 2012 entre les 19.30 i les 20.00 hores. Segons recull la sentència que ara el TSJC ha confirmat, l'acusat i la víctima van quedar en un descampat proper a l'antic col·legi Can Barnés per resoldre un conflicte que tenien. Un cop allà i a traïció, l'acusat va engegar cinc trets contra la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensar-se Després de perpetrar el crim, va fugir de Lloret i el van detenir a València l'abril del 2017.

Al seu veredicte, el jurat popular va declarar l'acusat culpable i l'Audiència, recollint el veredicte, el va condemnar a 18 anys pels delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes.

Vota el número 1

Pel 31 de març

COL·LABORADORS