En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una finca fruitera on s'ha presentat el nou Pla d'acció per reduir l'ús de fitosanitaris. / Foto: Laura Cortés (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha posat en marxa un Pla d'acció per assolir la reducció al 50% de l'ús de productes fitosanitaris el 2030, tal com marca la Unió Europea.

El Pla s'ha presentat aquest divendres en una finca de fruiters de Bell-lloc d'Urgell que ja fa anys que utilitza controls biològics alternatius als químics, com trampes de confusió sexual, per evitar que les plagues es reprodueixin.

El Pla té com a objectiu assessorar i formar els agricultors per un control de plagues més eficient i sostenible així com crear un quadern telemàtic d'explotació per tal de controlar quins productes i quines dosis s'utilitzen en cada explotació –un requisit europeu per optar als ajuts de la PAC-.

El nou Pla té com a objectiu optimitzar la prevenció de plagues, la formació i l'assessorament tècnic en gestió integrada de plagues per assolir l'ús sostenible dels productes fitosanitaris.

La gestió integrada de plagues posa èmfasi a aconseguir el desenvolupament de cultius sans amb la mínima alteració possible dels agroecosistemes i en la promoció dels mecanismes naturals de control de plagues, tal com ha explicat Elisenda Guillaumes, directora general d'Agricultura i Ramaderia del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El pla pretén impulsar les accions que ja es fan i s'agrupa en set eixos, com són la prevenció a través d'un sistema informàtic en què s'entren les dades per cultiu per buscar la màxima eficiència; la formació continuada per tots els agricultors que utilitzen productes fitosanitaris perquè els usin de manera correcta; la innovació per anar un pas endavant de les plagues; l'assessorament en gestió integral de plagues; el foment de la implantació de la GIP; el control de l'ús i la comercialització de productes fitosanitaris, i el quadern telemàtic d'explotació.

"Moltes vegades no tenim les dades concretes de l'ús de fitosanitaris i per això volem tenir digitalitzades les dades, per poder comparar una finca amb finques similars i incentivar l'agricultor a fer les coses bé", explica Guillaumes.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS