En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Els agents en un instant de l'operació. / Foto: Mossos d'Esquadra

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han desarticulat un grup criminal dedicat a cometre robatoris en empreses i domicilis amb gran mobilitat territorial. Els agents han detingut 3 homes, que han quedat en llibertat amb càrrecs.

El grup operava tant en comarques de l’entorn metropolità de Barcelona com a la Catalunya Central i a les demarcacions de Tarragona i Girona.

Fins ara, els investigadors els relacionen amb almenys 15 robatoris: 5 en empreses i 10 en domicilis. El grup estava format per 6 persones.

La investigació va començar el passat mes de març, quan, arran de la detenció d’una persona per part de la Policia Nacional, es van conèixer quatre robatoris amb força en empreses. A més, els Mossos d'Esquadra van identificar una sèrie de persones com a presumptes autors de diversos robatoris amb força.

Els robatoris van ser inicialment en empreses per mitjà de la tipologia del butró, que tenien característiques coincidents pel que fa al modus operandi utilitzat. Els policies van centrar l’acció investigadora en un grup criminal. Es va crear un equip conjunt de treball entre Mossos i Policia Nacional.

En el decurs de la investigació els policies han pogut confirmar que els lladres actuaven d’inici en empreses, generalment situades en polígons industrials, amb la tècnica del butró: hi accedien tant pel sostre com per la paret, anul·laven l’alarma i robaven el material propi de les empreses i en alguna ocasió també la caixa forta.

Després van passar als habitatges, on sempre actuaven en horari nocturn. Prioritzaven les cases a quatre vents, ubicades en urbanitzacions o indrets allunyats dels centres urbans. Escalaven els murs del jardí i buscaven finestres o portes per forçar-les i entrar a l’interior del domicili. Un cop a dins buscaven peces de roba o complements, dispositius electrònics, joies o diners, amb bona sortida al mercat negre.

Els robatoris amb els quals se’ls relaciona han estat a Palamós, Olesa de Montserrat, Sant Fruitós del Bages, Esparreguera, Navàs, Calafell, Sant Andreu de Llavaneres, Masnou i Creixell.

El grup tenia una estructura criminal de funcionament cooperatiu. Sí que actuaven amb rols i funcions clarament definides en base a les habilitats de cadascun dels seus membres. Prenien mesures d’autoprotecció com ara ocultar al màxim el rostre amb tapaboques, passamuntanyes o gorres i sempre utilitzaven guants.

La investigació ha conclòs que la bateria la formaven un grup de 6 homes, d’edats compreses entre els 30 i es 56 anys, tot i que mentre ha durat la investigació la seva composició ha tingut alguna variació.

Un dels lladres transportava en cotxe a altres integrants del grup fins a una zona propera al lloc on volien cometre el robatori i els descarregava. Des d’allà es desplaçaven a peu fins al lloc per no cridar l’atenció. El conductor els recollia on els havia deixat.

Els lladres no tenien cap activitat laboral ni professional remunerada ni ingressos de cap tipus, tot i l’alt ritme de vida que portaven.

El dispositiu va ser el 31 d’agost, amb tres entrades judicials, una a Sant Vicenç de Castellet i dues a l’Hospitalet de Llobregat. Els agents van detenir 3 persones, que van quedar en llibertat amb càrrecs, però no es descarten més detencions.

Durant els escorcolls els agents van localitzar diversos indicis: peces de roba que podrien portar els investigats com gorres, samarretes, pantalons i sabates; diverses eines que usaven en els robatoris; 23 joies com arracades, polseres, anells o rellotges; tauletes electròniques, telèfons mòbils, càmeres fotogràfiques, televisors o ordinadors, i diners en efectiu. També es van recuperar dos vehicles d’alta gamma i un camió d’alt tonatge, que havia estat robat.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS