En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Treballadors a l'interior d'una empresa càrnia de les comarques gironines. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Les exportacions gironines continuen a l'alça. Segons l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, durant el juliol les empreses de la demarcació han exportat productes per valor de 672,7 milions d'euros.

Traslladat en percentatges, això suposa un increment de fins al 20% en comparació amb el mateix mes del 2021(quan aleshores van situar-se en 559,9 milions d'euros).

Si es passa la lupa per sectors, percentualment aquell que ha crescut més en vendes a l'exterior és l'agroalimentari, que ara passa per davant del químic. En concret, les seves empreses tanquen el juliol havent exportat per valor de 282,8 milions d'euros, cosa que traslladat en percentatges suposa un increment de fins al 31,9%.

I dins l'agroalimentari, la preeminència del sector carni continua essent indiscutible. No només perquè concentra el gruix d'exportacions, sinó també perquè durant els darrers mesos ha guanyat en exportacions. Entre d'altres, perquè ha recuperat vendes a la Xina (un mercat que, durant mesos, va frenar les compres de porcí).

En concret, aquest juliol les empreses càrnies gironines han exportat 169,57 MEUR de canals cap a l'exterior i tercers països. En comparació amb el mateix mes del 2021, això suposa un creixement del 31,1% (perquè aleshores la xifra va situar-se en els 129,3 milions d'euros).

I pel que fa a destins, l'estadística del Ministeri també reflexa com les empreses gironines tornen a exportar més cap al gegant asiàtic. Dels 32,56 milions d'euros que van exportar-hi al juliol del 2021, ara es passa als 44,05 milions d'euros.

En paral·lel a les càrnies, els altres subsectors que integren l'agroalimentari gironí també creixen en vendes cap a l'exterior. Només cal donar un cop d'ull a l'estadística, i comparar les xifres d'aquest juliol amb les del 2021, per veure-ho. En són exemples els preparats alimentaris (dels 15,8 milions d'euros ara es passa als 32,6 milions d'euros), la llet i els productes làctics (dels 6,6 milions d'euros als 10,3 milions d'euros), el cafè (dels 8,1 milions d'euros als 8,5milions d'euros) o els sucres (dels 5,7 milions d'euros als 7,9 milions d'euros).

La bona tònica que viu l'agroalimentari, però, no es trasllada als altres dos sectors que són motor de l'economia gironina. Perquè durant el mes de juliol, tant les químiques com els fabricants de maquinària han davallat en vendes a l'exterior.

En concret, les químiques han reduït un 1,1% les exportacions (i tanquen el juliol amb 115,7 milions d'euros). És una caiguda minsa, en comparació amb els augments significatius que havien registrat des de principis del 2022, però caldrà veure si això suposa un punt d'inflexió per a la resta de l'any o no.

Ara bé, dins les químiques, hi ha un subsector, el de la indústria farmacèutica, que sí que ha crescut en exportacions (en concret, dels 49,1 milions d'euros del juliol passat ara passa als 54,4 MEUR). Si bé aquest creixement, dins el global de tot el sector, no ajuda a tancar el mes en positiu.

Pel que fa a la maquinària, la caiguda també és petita, però hi és (dels 50 milions d'euros del juliol del 2021 ara s'ha passat als 47,8).

El creixement d'aquest juliol, de retruc, se suma al de l'acumulat del 2022. I això fa que, durant aquests set mesos, les exportacions gironines hagin crescut un 15,8% i ja freguin els 4.500 milions d'euros (en concret, se situen en 4.482,3 milions d'euros).

Analitzant-ho per sectors, al llarg d'aquest any l'agroalimentari ha crescut gairebé un 9% (i se situa en 1.772 milions d'euros). Per darrere venen les químiques, que tot i tancar el juliol a la baixa, al llarg del 2022 acumulen un augment del 18,7 % en exportacions (situant-se en 863,4 milions d'euros).

Pel que fa a destins, per proximitat, França continua essent el principal mercat exterior dels productes gironins (al llarg de l'any, les empreses de la demarcació hi han fet vendes per valor de 1.147,8 MEUR). A aquest mercat, el segueixen Itàlia, Alemanya, Portugal, la Xina i el Regne Unit.

Vota el número 1

Per l'1 de desembre

COL·LABORADORS