En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el nou paquet de mesures de 3.000 milions d'euros que permetrà reduir la factura energètica que paguen el 40% de les llars.

Ho farà mitjançant un increment del descompte del 65% i el 80% per a les famílies vulnerables i amb vulnerabilitat seriosa, respectivament. També eleva un 15% la quantitat d'energia amb dret a descompte.

A més, amb caràcter temporal, l'executiu crea una nova categoria de consumidors amb dret a descompte d'un 40% a les seves factures. Beneficiarà llars amb ingressos reduïts en funció del perfil de família i beneficiarà uns altres 1,5 milions de famílies. A tall d'exemple, beneficiarà les llars amb dos adults i dos menors amb rendes de fins a 27.720 euros anuals.

L'executiu també millorarà el bo social tèrmic i elevarà l'ajuda mínima a 40 euros. Per fer-ho possible, duplicarà el pressupost del bo per a llars vulnerables, fet que permetrà doblar l'ajuda mitjana fins als 375 euros per llars. Fins ara l'ajuda mínima era de 35 euros i el màxim anual era de 350 euros.

Pel que fa a la nova tarifa per a calderes comunitàries, la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat que s'aplicarà un descompte del 40% al 70% del consum. Es calcularà quin és el consum mitjà de la comunitat en els últims cinc anys i si se supera, hi haurà una penalització.

Per poder-se adherir a aquesta nova tarifa, els consumidors que l'apliquin hauran de tenir instal·lats comptadors individuals abans del 30 de setembre de 2023 i tenir les calderes revisades.

A banda, el decret actualitza el reglament de l'enllumenat exterior i incrementa l'eficiència mínima obligatòria la qual cosa Ribera calcula que contribuirà a reduir entre el 39% i el 67% el consum energètic. Serà obligatori per a projectes que s'iniciïn des de l'1 de gener. També inclou una línia de crèdit de 40 milions d'euros per substituir comptadors analògics de gas natural per comptadors digitals.

Una altra mesura que inclou el decret és donar més flexibilitat a autònoms i empreses per fer modificacions de la potència contractada fins a finals de 2023. També l'obligació d'incloure informació sobre el consum mitjà de consumidors amb el mateix codi postal.

Pel que fa a la potenciació de l'autoconsum, s'incrementa de 500 metres a un quilòmetre la distància per a l'autoconsum a través de la xarxa. A més, el decret conté l'ampliació de deduccions de l'IRPF per l'eficiència energètica a habitatges i de l'impost de societats per inversions en energies renovables.

Ribera ha reivindicat que aquest decret conté 18 mesures de les 73 del pla de contingència i que fins ara el govern espanyol ja n'ha activat 29.

D'altra banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat en la seva compareixença al Senat que malgrat que els pròxims mesos "no seran fàcils", els ciutadans poden "estar tranquils", perquè el seu govern "no adoptarà mesures dràstiques com apagades d'energies o racionaments" ni es produirà "cap escena apocalíptica" ni "a cap llar li faltarà energia". Al contrari, Sánchez ha afirmat que malgrat els "sotracs" i possibles "retrocessos" a l'hivern, la situació econòmica millorarà perquè "el rumb és adequant i les mesures estan funcionant".

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS