En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat; l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, amb el cartell d'aquesta 60a edició. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Serveis, emprenedoria, alimentació, construcció, habitatge, tecnologia, motor i empreses emergents. La Fira de Mostres, que ja arriba a la 60a edició, tornarà a convertir-se en aparador de l'economia gironina.

Aquest any, el certamen tindrà 278 expositors, un 8% més que l'any passat (quan les restriccions van obligar a fer-lo en format híbrid, combinant l'espai físic amb un altre de virtual).

Tot i que encara s'està per sota de les xifres del 2019 -en concret, un 27% menys- la directora de la Fira de Girona, Coralí Cunyat, ha volgut subratllar que, tenint en compte el context actual, la xifra d'expositors és "tot un èxit". "És una bona dada, perquè hem de tenir en compte que hi ha empreses que han tancat, d'altres que han canviat l'estratègia de promoció i no van a fires i d'altres, que arran de la inflació i l'encariment de materials, o bé no tenen producte o bé no poden afrontar les despeses d'anar a un certamen", ha concretat Cunyat.

La Fira de Mostres, que serà 100% presencial i recupera el format habitual d'abans de la pandèmia, ocuparà 29.950 metres quadrats. Entre els sectors emergents que hi guanyen presència, Cunyat ha volgut destacar les empreses dedicades a l'eficiència energètica, a la mobilitat sostenible i a les noves tecnologies.

Les primeres passen de tenir vuit a catorze expositors. Aquí s'hi troben empreses de plaques solars (tant residencials com industrials), energia minieòlica, estufes de llenya i pèl·lets, calderes de biomassa i aïllaments tèrmics. A més, l'Oficina de la Sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona també tindrà un estand en aquest espai.

D'altra banda, les empreses de mobilitat elèctrica doblen presència i també s'amplia la d'aquelles companyies tecnològiques (drons, informàtica, impressió...). I aquí, el certamen també incorporarà un estand de la Cambra de Comerç de Girona, que se centrarà de manera específica en donar consells a empreses perquè avancin cap a la digitalització.

Precisament, el cartell de la Fira de Mostres d'aquest any juga amb aquesta idea: la que el certamen és un mirall de l'economia gironina (tant dels sectors tradicionals com dels emergents). Mostra la imatge d'una fulla de plàtan, característica de la Devesa, i la divideix en dues meitats: l'una és natural i l'altra, digitalitzada.

Pel que fa a espais, al nivell 1 del Palau de Fires s'hi trobaran les empreses de serveis, emprenedoria i mobilitat elèctrica (35%); al nivell 2, les d'alimentació (18%); a les carpes exteriors, les de decoració, construcció i rehabilitació (30%) i al recinte de la Devesa, les de motor i maquinària industrial (17%).

La directora de Fira de Girona ha destacat que, en relació a l'any passat, aquest any un 15% de les empreses o bé s'estrenen o bé tornen a tenir presència al certamen. I ha posat en relleu la vinculació de la mostra amb el territori, perquè fins al 78% dels expositors són de les comarques gironines. N'hi ha un 18% de l'àrea de Barcelona, un 2,5% de Lleida i la resta són de fora Catalunya.

Més enllà dels expositors, la Fira de Mostres també inclourà un centenar d'activitats paral·leles, entre les quals xerrades i tasts. Es repartiran entre l'Escenari Gastronòmic i una nova edició del Saló de l'Emprenedoria, on hi haurà sessions i presentacions de networking (entre les quals, una sobre el lideratge femení a les empreses). A més, per commemorar l'efemèride, una exposició repassarà la història dels 60 anys del certamen.

La Fira de mostres obrirà des de les deu del matí a les vuit del vespre. Durant els dies feiners, el preu de l'entrada serà de 2,5 euros. Als festius, el preu serà de 4,5 euros. L'any passat, el certamen va rebre 60.000 visitants.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat el paper que té la Fira de Mostres a l'hora de prendre el pols a l'economia de la demarcació. "És un aparador de tots els sectors que hi tenen cabuda", ha dit Madrenas, posant l'accent en què aquest any el certamen també reflexa que "forçosament" cal avançar cap a la sobirania energètica i la mobilitat sostenible.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Fàbrega, ha destacat que és "una bona notícia" poder tornar a celebrar la Fira de Mostres sense restriccions i ha posat l'accent en què gairebé el 90% dels expositors repeteixen d'un any per l'altre. Fàbrega també ha demanat treballar perquè es puguin recuperar aquelles fires que la pandèmia va fer suspendre, perquè són "un instrument important a l'hora de fer negoci".

La Fira de Mostres va néixer el 1932 amb el nom de Fira Agrícola i Comercial de Girona, però fins al 1962 no es va convertir en un esdeveniment anual. Durant l'època republicana i en els anys de la postguerra es van celebrar algunes edicions esporàdiques i el 2020 es va aturar per la pandèmia.

Als anys 30, el certamen s'havia celebrat a l'avinguda Jaume I, posteriorment es va traslladar al parc de la Devesa i al final dels 80 es va ubicar a l'actual espai, al Palau Firal. Al principi, els estands comercials s'intercalaven amb les atraccions de fires.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS