En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels circuits que han de fer els gossos policia durant la jornada de formació que es fa a la comissaria de Salt. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Per veure com reaccionen a diferents situacions, la comissaria de Salt acull una jornada específica de formació per a unitats canines. Hi participen 30 gossos de 15 policies diferents.

No només d'arreu de Catalunya, sinó també de Castelló de la Plana. Que s'hagi escollit fer-lo a Salt té una raó de ser, perquè ara fa deu anys la seva Policia Local va ampliar-se amb la creació d'una unitat canina.

Acompanyat del seu instructor, el gos policia entra en una sala de la comissaria compartida de Salt. A dins hi ha una taula amb esmorzar, un escriptori amb un ordinador i diferents agents repartits aquí i allà, tant drets com asseguts. Quan comença la prova, el gos té sis minuts per moure's amunt i avall i detectar on hi ha droga amagada.

L'exercici, però, no és fàcil. Alguns dels estupefaents s'han camuflat bé (per exemple, dins un sobret de camamilla) i mentre el gos ensuma, hi ha policies que el distreuen fent sorolls. Piquen a terra amb un pal, obren un paraigües o donen cops a la taula.

És la situació més difícil a la qual s'han d'enfrontar els 30 gossos policia que avui fan el curset de formació a Salt. A la jornada, hi participen també els 38 agents que els acompanyen. Formen part de quinze policies locals diferents; la majoria de Catalunya, però també n'hi ha que han vingut del País Valencià (en concret, de Castelló de la Plana).

Entre les unitats canines que són avui a Salt hi ha les de la Guàrdia Urbana de Barcelona i les de policies locals com Sant Andreu de la Barca, Sabadell, Caldes de Malavella, Palafrugell, Tossa de Mar o Girona. Apart de la de Salt.

"En el cas dels gossos policia, la formació és una constant; per fer un símil, és com la d'un esportista d'elit, que si no s'entrena no traurà resultats", explica Narcís Romero, instructor de l'associació de guies canins que agrupa les policies locals d'arreu de l'Estat.

La jornada, a més de permetre'ls formar-se, també permet que els instructors de les unitats canines comparteixin experiències entre uns i altres. "Moltes vegades, les unitats canines treballen soles; i per això, dies com avui també són punt de trobada", diu el regidor de Seguretat de Salt, Toni Vidal.

Durant el curset, els diferents espais de la comissaria compartida acullen diferents proves. A l'aparcament exterior, hi ha un circuit per a aquells gossos policia que fa poc que s'han incorporat al cos. I al garatge, l'exercici se centra en detectar estupefaents amagats dins un cotxe.

Un cop ja a dins l'edifici, al costat de la sala de brífing, s'han posat diferents maletes a terra -algunes, també amb aliments- perquè els gossos les ensumin a la recerca de droga. "L'olor a peix és una de les que atrau més els gossos; per això, una de les maletes en conté, per veure si la saben destriar", concreta Romero.

"Els gossos que formen part de la unitat canina són els VIP de la policia local; els considerem un més", concreta l'inspector en cap del cos a Salt, Gregori Martínez. A més, Martínez subratlla que, a banda de detectar estupefaents durant els patrullatges o controls específics, les unitats canines també contribueixen a fer que la policia sigui "més propera" al ciutadà. "Si la gent et veu patrullar acompanyat del gos, això genera més percepció de seguretat", hi afegeix Romero.

Aquesta visió també la comparteix l'oficial de la Policia Local de Castelló de la Plana, Jaime Belaire, que ha vingut expressament per assistir a la jornada. "A més, el gos també et permet no ser tan invasiu; perquè quan detecta una substància estupefaent i assenyala qui la porta, t'evites d'haver d'estar escorcollant la resta de persones", explica.

Belaire també concreta que jornades com la d'avui a Salt permeten que els gossos s'enfrontin a situacions diferents a aquelles que ja hi estan habituats. "Per exemple, les substàncies estupefaents es poden adulterar de manera diferent depenent de quina sigui la zona en què ens trobem; per això, és bo que es moguin per diferents municipis i s'hi entrenin", conclou.

Vota el número 1

Pel 14 d'abril

COL·LABORADORS