En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Simulacre atenció psicològica en emergències a Platja d'Aro. / Foto: E. Kelele (Dipsalut)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El servei de psicologia del Dipsalut es mobilitza a petició dels anomenats "activadors qualificats" i només si la víctima ho autoritza.

Entre gener i mitjans de novembre, la pràctica totalitat de les intervencions, el 95%, s'han fet a petició del cos de Mossos d'Esquadra.

La resta d'activadors han estat alcaldesses i alcaldes dels municipis gironins, caps de les policies locals, protecció civil i bombers, responsables de serveis socials i del Departament d'Educació.

L'increment progressiu d’intervencions que mostren les dades es relaciona, segons Disalut, amb la tendència general a l'alça de denúncies per delictes sexuals i a una major "sensibilitat" sobre la importància de proporcionar acompanyament psicològic especialitzat tan aviat com sigui possible per tal de minimitzar els danys que el trauma pot causar sobre les persones que han patit aquesta violència.

Els integrants de l'equip tenen el grau de Psicologia, han rebut formació especialitzada i continuada tant en atenció d'emergències com en suport a víctimes de violència sexual i són professionals amb una àmplia experiència en aquest àmbit de treball específic. Estan dispersats geogràficament per tal d'intervenir amb la màxima immediatesa possible.

De les intervencions realitzades, la majoria, el 96%, eren dones i el 35% menors d'edat. La dada supera el total d'atencions que es van fer durant tot l'any passat (44 de gener a desembre) i és més del doble de la dels anys precedents: l'any 2020 –en plena pandèmia- se'n van atendre 15 i el 2019, 22.

Les intervencions de suport psicològic especialitzat d’urgència permeten disminuir la intensitat i el grau d'afectació de les primeres reaccions i alteracions psicològiques i també reduir la possibilitat de l’aparició de trastorns posteriors.

En els casos que ho requereixen, després d'aquesta primera intervenció, es dona continuïtat al tractament a mitjà o a llarg termini. Es fa a través d'un mecanisme de derivació a la Xarxa de Salut Pública o a serveis especialitzats.

A més de l'atenció a víctimes de delictes sexuals, el Servei de Suport Psicològic en Situacions de Crisi al Municipi de Dipsalut es mobilitza per a víctimes directes i indirectes d'altres situacions d'alt potencial traumàtic com poden ser accidents greus, delictes violents, morts sobtades o violentes (especialment d'infants) o catàstrofes que succeeixen als municipis gironins. També es pot activar per atendre els professionals d'emergències que intervenen en aquests casos i que ho puguin necessitar.

En el que portem d'any han fet 85 intervencions arreu de la demarcació i ha atès un total de 418 persones (48 d’elles arran de delictes sexuals). Les atencions més freqüents han estat amb motiu de delictes violents (incloses les agressions sexuals) amb un 55% de les intervencions, seguit de les morts sobtades (per accidents, suïcidis o altres) que suposen un 30% de les atencions.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS