En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un moment de la roda de premsa de presentació de les noves incorporacions al DIEC del 2022. / Foto: Guillem Roset (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dilluns 21 noves paraules i 640 modificacions del Diccionari de la llengua catalana.

‘Acotxador’, ‘cisgènere’, ‘feminicidi’, ‘metabolitzar’, ‘negacionisme’, ‘resilient’, ‘trans’ o ‘transidentitat’ són alguns dels nous conceptes que recull el diccionari en línia.

També s’han modificat desenes de paraules per aportar nous significats. És el cas d’’aplicació’, ‘bipolar’, ‘bruixa’, ‘competitiu’, ‘estratègic’, ‘heterosexual’, ‘homofòbia’, ‘ibèric’, ‘màrfega’, ‘sidral’, ‘resilència’ o ‘sèrie’.

La segona actualització de l’any del diccionari ha modificat entrades existents per incloure addicions, esmenes i supressions que poden afectar qualsevol informació de l’article.

Fins ara ‘bipolar’ només aportava el sentit de la càrrega d’una pila i ara s’ha actualitzat amb el sentit del trastorn mental. ‘Bruixa’ es descrivia poc i s’ha complementat amb diversitat d’excepcions. A ‘bossa’ s’hi aporta el significat de conjunt de persones amb una condició humana. També s’ha ampliat el significat de ‘competitiu’, ‘estratègic’ o ‘homofòbia’.

També ha incorporat 70 locucions, hi ha exemples com “i un be negre amb potes rosses’, ‘cadena perpètua’, ‘a cara descoberta’, ‘desgràcia personal’, ‘dormir fort’, ‘estirar la cadena’, ‘no haver inventat la pólvora’, ‘agafar algú pels ous’, ‘per collons’, ‘i un colló de mico’, ‘dels collons’, ‘tenir els collons plens’, ‘tirar la tovallola’ o ‘rondar pel cap’.

En roda de premsa han explicat que al llarg de 2023 l’IEC publicarà en línia un nou diccionari. Estarà centrat en allò més essencial del treball gramatical i semàntic i inclourà 30.000 entrades. “Que el diccionari ens ajudi a entendre les paraules i a escriure millor”, ha comentat la secretària de la secció Filològica del IEC, Mercè Llorente.

Així, el diccionari, que actualment es troba en un procés de revisió, aportarà informació detallada sobre usos transitius i intransitius d’un verb, pronominals, masculins i femenins i informació ampliada respecte al que es pot veure al diccionari més popular.