En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un cotxe accidentat a la NII. / Foto d'arxiu

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La sinistralitat viària s'ha disparat a Catalunya el primer semestre d'aquest any. 92 persones van morir a les carreteres catalanes.

Entre gener i març, 50 persones van perdre la vida en accidents de trànsit , un 72% més que el primer trimestre del 2017, amb 29 víctimes mortals.

Davant aquest augment, el Servei Català de Trànsit va dissenyar, juntament amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, un pla de contenció amb diverses mesures, per controlar sobretot la velocitat excessiva, el consum d'alcohol i drogues i les distraccions.

Entre abril i juny, 42 persones van morir en accidents de trànsit, un 17% més que el 2017, amb 36 víctimes mortals. Per tant, l'accidentalitat va tornar a pujar i continua molt elevada, però aquest pla marca un camí per al SCT, que el mantindrà en els propers mesos.

Durant el primer semestre del 2018, es van produir 78 accidents mortals, un 30% més que en el mateix període del 2017, i 92 persones hi van perdre la vida. Trànsit també alerta d'un augment de la multivictimització. Durant el primer semestre del 2018, es van produir dotze accidents amb dues víctimes mortals i un amb tres; el 2017, hi va haver cinc accidents amb dues víctimes mortals.

Mentre que en dies festius s'ha disparat un 90% la sinistralitat mortal, en dies feiners, amb 52 víctimes mortals, ha incrementat un 18% respecte al 2017. Els responsables de Trànsit apunten que la recuperació econòmica està motivant un augment de la mobilitat en dies feiners.

La velocitat excessiva s'ha disparat un 11% com a factor concurrent d'accidents respecte al 2017, sobretot en operacions especials (22%), mentre que en caps de setmana ha augmentat un 12% i en feiners, un 8%. També s'ha registrat un repunt del consum d'alcohol i drogues, sobretot en dies d'operació especial, quan va incrementar un 12%. Pel que fa a les distraccions, tot i que no augmenta respecte a l'any passat, és el factor més destacat en tots els accidents del 2018, amb un 24% d'incidència.

Els motoristes continuen sent un dels col·lectius més vulnerables, amb 21 víctimes mortals en el primer semestre del 2018. En el mateix període de l'any passat, quan les morts de motoristes es van disparar, 20 persones van perdre la vida; 12, el 2016; 13, el 2010. Sis vianants han mort en accidents de trànsit a les carreteres catalanes; dos, el 2017; set, el 2010. Aquest any, no hi ha hagut cap ciclista mort en accident, mentre que l'any passat, sis van perdre la vida.

La sinistralitat mortal ha augmentat un 130% a la demarcació de Tarragona, amb 23 persones que van perdre la vida en accidents de trànsit; deu van morir l'any passat. A les comarques barcelonines, 40 persones van morir en accidents de trànsit; 28, el primer semestre del 2017, un augment del 43%. A Girona, s'ha registrat un increment del 36%, amb quinze víctimes mortals; 11, el 2017. A Lleida, la sinistralitat mortal baixa un 12%, amb 14 víctimes; 16, l'any passat.

Respecte al 2010, any de referència per complir l'objectiu europeu de reduir la sinistralitat mortal un 50% el 2020, el nombre de víctimes mortals es va reduir un 13% i el d'accidents mortals, un 8%. "Estem lluny de l'objectiu marcat i encara més lluny de l'objectiu zero del 2050. Tot i així no hem de tirar la tovallola, sinó que hem de continuar mantenint aquests objectius. És una de les nostres obligacions com a Servei Català de Trànsit", ha deixat clar el seu director, Juli Gendrau.

Buch ha coincidit a assenyalar que com a responsables polítics no renuncien a les seves obligacions, però també ha apel·lat a la responsabilitat dels conductors. "La velocitat excessiva, consumir alcohol i drogues i les distraccions porten la mort a la carretera i són decisions que afecten qui les pren i el seu entorn. Hi ha persones que moren a la carretera per culpa de qui decideix córrer, beure, anar drogat o distreure's", ha advertit el titular d'Interior.

El pla de contenció que es va endegar a partir de Setmana Santa s'ha centrat en 103 trams de via, que sumen un total de 2.167 quilòmetres de la xarxa viària i representen el 17% de la longitud total de carreteres de Catalunya i un 42% de la mobilitat. En aquests trams, on la presència policial ha augmentat un 37%, la mortalitat s'ha reduït un 17% durant el segon trimestre del 2018: 15 persones van perdre-hi la vida; 18, en el mateix període del 2017. A la resta de trams de la xarxa viària catalana, 35 persones van morir en accidents de trànsit, més del triple que el 2017, amb onze víctimes mortals (augment del 218%).

El cap de la Comissaria General de Mobilitat dels Mossos d'Esquadra, Vicenç Gasulla, ha considerat que, si bé el període d'anàlisi és breu per extreure'n tendències i conclusions clares, el pla de contenció està funcionant "en certa forma correctament".

Amb tot, Gasulla ha alertat que l'augment de la sinistralitat és "molt alarmant" i que l'estiu són mesos "complicats en termes d'accidentalitat".

Davant aquest escenari preocupant, els responsables de Trànsit han decidit mantenir almenys fins a l'octubre el pla de contenció, quan se'n tornarà a fer una valoració. El pla continuarà prioritzant les accions de control de velocitat, consum d'alcohol i drogues i distraccions.

També en els propers mesos, es difondran dues noves peces de la campanya de conscienciació viària 'Tots tenim família', que va començar l'any passat i que precisament aquest dimarts va ser reconeguda en els Premis Impacte del Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya. A partir de la tardor, es difondran dues noves campanyes de conscienciació, una centrada en els motoristes i l'altra, en l'excés de velocitat com a factor concurrent en els accidents. A través de les xarxes socials, es difondran dos vídeos amb consells de seguretat viària adreçats als usuaris més vulnerables de l'espai públic, els vianants i els ciclistes.

Vota el número 1

Pel 16 d'abril

COL·LABORADORS