En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

L'efecte de la detonació del segon explosiu / Foto: Pere Carreras (Ajuntament de Sant Feliu)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Fa dues setmanes dos submarinistes de Palamós i Palafrugell, en Daniel Díaz i en Luís Jiménez van localitzar una bomba d'aviació de la Guerra Civil a uns 280 metres del port de Sant Feliu de Guíxols.

Tots dos son aficionats a les immersions d'exploració i quan en Luís va veure l'artefacte, van decidir baixar-hi amb els equips per comprovar-ho. La bomba estava coberta per una capa d'algues i es confonia amb el fons marí.

Després de prendre imatges, van tornar a port i van alertar la Guàrdia Civil de la troballa i aquest dimarts s'ha activat el dispositiu per detonar-la.

L'operatiu ha començat cap a quarts de dotze, quan els efectius dels GEAS i de l'Armada han sortit cap a la zona de la troballa. Abans, cap a les deu, els GEAS han abalisat la zona i s'ha fet una reunió informativa.

La inspecció ha confirmat les sospites: es tractava d'una bomba llençada per l'aviació alemanya de la Legió Còndor durant la Guerra Civil. És habitual trobar-ne. De fet, la setmana passada l'Armada en va detonar una de les mateixes característiques a Múrcia. És coneguda com a 'negrilla' i contenia uns 16 kg de trilita.

Després d'una petita detonació de "neteja" per saber les característiques de l'aparell, s'ha fet una primera explosió, que s'ha hagut de repetir pocs minuts després per acabar de neutralitzar l'aparell.

Mentre ha durat l'operatiu, s'ha limitat la navegació en una àrea d'una milla al voltant d'on hi havia l'explosiu i s'ha tancat la bocana del port. En el dispositiu, també hi ha participat Mossos d'Esquadra i Policia Local.

Vota el número 1

Pel 2 de juny

COL·LABORADORS