En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Representants de Metges de Catalunya registren la convocatòria de vaga al Departament de Treball. / Foto: Metges de Catalunya

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

Metges de Catalunya (MC) ha registrat aquest divendres al Departament d’Empresa i Treball la convocatòria de vaga de facultatius els dies 25 i 26 de gener.

Ho han fet en veure “totalment insuficients” les mesures presentades durant la negociació dels convenis del Siscat i de l’ICS.

Un mes després d’anunciar la vaga, el sindicat diu que encara no ha rebut cap proposta formal per part del Departament de Salut que respongui a les seves reivindicacions.

MC retreu a Salut que fins ara “no s’hagi pres seriosament la convocatòria” i ho hagi confiat tot a les negociacions dels convenis col·lectius, quan hi ha qüestions cabdals, com la revisió de les condicions assistencials, que “ultrapassen l’àmbit de negociació de les relacions laborals”.

Segons MC, les propostes formulades a les dues taules de negociació que es troben actualment obertes per renovar els convenis de treball de l’ICS i dels centres de la xarxa sanitària concertada són “totalment insuficients per revertir la situació crítica que viu el sistema sanitari i per retenir el talent mèdic”. Així ho expressa el secretari general de MC, Xavier Lleonart, que alhora lamenta que l’administració “sembla que no sigui prou conscient del que s’està jugant amb aquesta vaga”.

Per tot això, el sindicat diu que està “totalment decidit i preparat” per tirar endavant la mobilització. Amb tot, Lleonart recorda a Salut que encara disposa d’un mes per asseure’s a negociar i presentar propostes “substancials” per a la millora de l’exercici de la medicina a la sanitat pública. “Evitar el conflicte només depèn de la voluntat de l’administració”, ha conclòs.

De fet, ell conseller de Salut, Manel Balcells, ha signat el preacord del conveni de la xarxa concertada del sistema sanitari públic (Siscat) amb les patronals i els sindicats CCOO, UGT i d'infermeria SATSE, però no amb Metges de Catalunya.

La xarxa concertada inclou uns 70.000 treballadors, sobretot d'hospitals. El preacord implica un compromís de Salut de 460 milions d'euros suplementaris el 2023 per fer possible les millores del conveni. Entre aquestes, un increment salarial de fins al 3,5%, com els funcionaris; revertir les retallades del 2010; blindar i incrementar les retribucions per compliment d'objectius i les de les guàrdies.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS