En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Imatge d'una bussejadora al fons de la Costa Brava.

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

La formació està dirigida a monitors, guies i instructors, que treballin o col·laborin als centres d’immersió situats als municipis del GALP Costa Brava o que pertanyin a l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava.

Els participants es formaran com a "ecoguies subaquàtics" volen contribuir així a la conservació dels tres hàbitats marins d'interès pesquer que hi ha a la Costa Brava: el grapissar o fons de maërl, el coral·ligen i les praderies de fanerògames marines.

Aquests són uns espais molt fràgils que necessiten un punt addicional de protecció. D’aquí la importància de conscienciar i supervisar als bussejadors a través de les immersions ecoguiades. De fet, el guia no només ensenyarà i interpretarà allò que veu sinó que també vetllarà pel bon comportament dels capbussadors que l’acompanyin.

Els impulsors del projecte volen arribar a 60 centres i a un total de 240 alumnes. Un cop feta la formació, es podrà oferir una experiència amb valor afegit ja que els clients podran sol·licitar fer aquest tipus d'immersions amb compromís mediambiental. En aquest sentit, també es preveu la creació d’un distintiu per a les immersions guiades amb aquests criteris.

Durant els cursos, els assistents rebran formació sobre com organitzar les immersions vigilades, identificar zones vulnerables, aplicació de normes de comportament i bones pràctiques així com resolució de conflictes. La formació durarà 12 hores i un cop finalitzada, el centre i el monitor rebran un identificatiu conforme han participat en el programa.

Els 11 municipis que formen part del GALP de la Costa Brava són: Llançà, Port de la Selva, Cadaqués, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Lloret de Mar i Blanes.

El busseig s’ha convertit en una activitat popular, amb un total de 28 milions de bussejadors arreu del món. En el cas de la Costa Brava, anualment s’hi fan unes 140.000 immersions, una part important de les quals en espais protegits com el Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, i l’Espai Natura 2000 del Baix Empordà i 2000 del Massís de Cadiretes. Així mateix, l’article 32 de la Llei 2/10 de Pesca i Acció Marítimes especifica que les zones ocupades per herbassars de fanerògames marines, coral·lígens i grapissars (fons de maërl) són hàbitats protegits.

Tot i el creixement d’aquesta activitat i la vulnerabilitat del fons marí, fins ara a la Costa Brava no existia cap formació destinada a monitors i guies de busseig amb aquests criteris de responsabilitat ambiental i bones pràctiques.