En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L’informe s’ha emès en resposta a la demanda que el ministeri de l’Interior va dur a terme després de plantejar la possibilitat que les dones poguessin ser informades sobre els antecedents per violència masclista de les seves parelles.

Aquesta és una de les noves eines que el ministre de l’Interior, ​​Fernando Grande-Marlaska, ha posat sobre la taula per combatre els múltiples casos de reincidència i millorar la protecció de les dones.

Tot plegat arriba després que en les darreres setmanes s’hagin disparat els casos de violència masclista, registrant-se 11 durant el mes de desembre i 4 en el que portem de 2023.

El document de la Fiscalia General de l'Estat parteix de la base que el Protocol relatiu a la gestió de seguretat i protecció de les víctimes disposa que “cadascun dels nivells de risc portarà aparellades mesures policials per a la protecció i seguretat de les víctimes, que seran d'aplicació obligatòria i immediata”. Alhora indica que aquestes s'adaptaran “a les circumstàncies concretes del cas, de manera que siguin d'aplicació personalitzada i individual i es comunicaran a la víctima”.

Tot i que admet que el mencionat protocol no estableix l’exigència de comunicar a la víctima informació relativa als antecedents del seu agressor en cas que aquests existeixin, si obre la porta que puguin comunicar-se en aquells casos en què es determini que existeix un "factor de risc rellevant" per a la dona.

Així, contempla que “si es considera la comunicació d'aquesta informació un element rellevant de cara a prevenir la comissió d'un nou delicte contra la víctima o per garantir-ne la protecció”, la fonamentació i els criteris per adoptar aquesta mesura haurien de contemplar-se en el referit protocol. Tot plegat “tenint en compte l’afectació del dret a la protecció de dades de la persona denunciada a més de les implicacions personals i familiars que aquesta actuació podria generar”.

En aquesta línia, menciona la llei de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere i diu que aquesta estableix que les dones víctimes de violència de gènere “tenen dret a rebre plena informació i un assessorament adequat a la seva situació personal a través dels serveis, organismes o oficines que puguin disposar les administracions públiques”.

De la mateixa manera, apunta que la Llei de l'Estatut de la Víctima disposa que tota víctima té dret a la protecció, informació, suport, assistència i atenció, així com a la participació activa en el procés penal.

En el mateix sentit, remarca que també estableix que les autoritats i funcionaris encarregats de la investigació, persecució i enjudiciament dels delictes “adoptaran les mesures necessàries, d’acord amb el que estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal, per garantir la vida de la víctima i dels seus familiars, la seva integritat física i psíquica, llibertat, seguretat, llibertat i indemnitat sexual”.

A més, també disposa que quan les víctimes entrin en contacte amb la Policia Judicial aquesta complirà amb els deures d'informació que preveu la legislació vigent. Així mateix, portaran a terme una valoració de les circumstàncies particulars de les afectades.

Tot i això, el document admet que informar sobre els antecedents de forma "automàtica i generalitzada" pot vulnerar els drets fonamentals del futur agressor. No obstant, revela que el tractament i ús de les dades personals sí és pot considerar lícit en situacions que estiguin vinculades “amb la prevenció d’infraccions penals”.

Vota el número 1

Pel 3 de maig

COL·LABORADORS