En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Una de les torres de la MAT. / Foto: Xavier Pi (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El Departament d'Empresa i Coneixement ha emès un informe desfavorable a la sol·licitud d'aprovació del projecte i la declaració d'utilitat pública del ramal elèctric de Riudarenes, cursada per Red Eléctrica.

Amb aquesta decisió, la Generalitat finalitza el procés de replantejament d'aquesta infraestructura iniciat l'any 2014 per encàrrec del Parlament de Catalunya arran de l'oposició fèrria del territori, que va exigir demostrar la necessitat d'aixecar una línia aèria entre la línia Sentmenat-Bescanó i la subestació de Riudarenes i, també, explorar alternatives a la proposta inicial de traçat, pel mig de les Guilleries, de la línia de 400 kV .

A partir de la decisió de buscar altres solucions tècniques, la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial va encarregar un estudi al Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de Catalunya per tal d'obtenir una anàlisi independent del projecte.

La companyia, però, va respondre a l'estudi assegurant que cap de les opcions plantejades és viable i mantenia el projecte que proposa construir 41 torres al llarg de 17 quilòmetres en un traçat que creua les Guilleries.

L'informe desfavorable es fonamenta en el fet que la Generalitat considera acreditada l'existència de diferents solucions tècniques més compatibles amb la realitat social i territorial de la zona. A més, exposen que aquestes opcions també garanteixen complir amb el doble objectiu plantejat per Red Eléctrica: donar el subministrament adequat al TAV i, alhora, alimentar la xarxa de distribució d'energia de la demarcació.

Segons informa la Generalitat en un comunicat, l'informe desfavorable es remet a l'estudi elaborat pels enginyers que proposa l'alimentació del Tren d'Alta Velocitat a través de la subestació de la Farga (actualment en construcció) i de la consolidació del subministrament actual que es fa des de la subestació Sant Celoni.

Aquest informe desfavorable conclou la tramitació per part de la Generalitat d'aquesta infraestructura. Ara, la decisió està a mans de l'Estat, que decidirà si tira endavant amb el projecte tot i l'oposició de la Generalitat.

Tot i això, quan la Generalitat va decidir aturar la tramitació per estudiar les alternatives, va recordar a Red Eléctrica que tenen un conveni de col·laboració signat que haurien de trencar per tirar endavant la proposta sense comptar amb una resolució favorable per part de la Generalitat.

El director general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín, ha explicat que la Generalitat defensarà davant del Ministeri que el projecte del ramal de Riudarenes no és necessari. Palacín espera que l'Estat es posicioni al costat de la Generalitat perquè l'informe desfavorable es basa estrictament en criteris tècnics i que és conseqüència d'un estudi elaborat per un col·legi de prestigi. El director general subratlla que l'alternativa que defensen, en base a la proposta dels enginyers, tindria un impacte "pràcticament nul" per al territori i evitaria estendre una nova línia de torres.

Vota el número 1

Pel 14 de maig

COL·LABORADORS