En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

El carrer Bonastruc de Porta de Girona, de nit. / Foto: Xavier Pi / Marina López (ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El mapa de seguretat en clau de gènere identificarà sobre plànol quins són els punts de la ciutat de Girona on les dones, quan hi passen, se senten insegures.

I a partir d'aquí, prioritzar actuacions per acabar amb aquesta sensació.

A l'hora de dibuixar-lo, serà clau la participació directa. Durant aquests últims mesos, l'Ajuntament de Girona ha estat treballant amb l'eina que ho farà possible, i ara ja la té a punt.

"Ens ha costat una mica, perquè no trobàvem exemples que ens acabessin de convèncer del tot a l'hora de preparar un espai on totes les dones puguin expressar-se, marcar aquell punt sobre plànol i explicar quin motiu les fa sentir-se insegures", ha explicat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

També, tenint en compte que aquesta és una iniciativa pionera i que, com admet l'alcaldessa, "no hi ha referents similars" en cap altra ciutat.

La fórmula per la qual s'ha optat és fer una enquesta telemàtica, a través d'un espai que s'habilitarà a la web municipal. A partir d'aquí, s'aniran recollint les diferents aportacions. "Ara ja tenim l'eina que permetrà que totes les noies i dones puguin expressar què els genera aquesta inseguretat masclista", explica l'alcaldessa, i perquè tenen por de patir "possibles agressions" quan caminen per aquests llocs.

Quan s'enviï una resposta a través d'aquest espai de participació ciutadana, caldrà identificar-se. "No serà anònim per a l'Ajuntament; però evidentment, sí per a tota la resta", diu Madrenas. I precisament, l'alcaldessa explica que el tractament de la protecció de dades és el punt que els ha comportat "més dificultats", i amb el qual han estat entre dos i tres mesos treballant-hi.

A l'hora de dibuixar el mapa de seguretat en clau de gènere, l'Ajuntament marcarà els diferents punts sobre un plànol que serà consultable i creuarà totes les aportacions amb les dades policials.

L'alcaldessa explica que, en cap cas, el mapa serà "tancat", sinó que s'actualitzarà de manera periòdica, i que "aquest espai telemàtic" adreçat a les dones es mantindrà actiu per anar recollint noves aportacions.

Si en un punt determinat la Policia Municipal detecta que s'hi han produït delictes, Madrenas diu que s'estudiaran mesures per reforçar la seguretat, com instal·lar-hi càmeres de videovigilància. Però l'alcaldessa creu que, sobretot, a l'hora de "revertir la sensació d'inseguretat", les solucions passaran per fer canvis urbanístics o de mobilitat. I entre aquests, esmenta "millorar la il·luminació, canviar aparcaments d'una vorera a una altra o fer que l'autobús s'aturi uns metres més enllà per evitar que la dona que en baixi hagi de passar per un lloc en concret".

Madrenas ja avança, a més, que si veuen que la fórmula que han ideat per recollir aportacions no acaba de ser efectiva, l'aniran modificant. La prioritat és que les dones, a l'hora d'identificar aquells punts on se senten insegures, se sentin còmodes. "Anirem explorant, perquè potser també prefereixen fer-ho mitjançant una trucada; i si cal, introduirem canvis", conclou l'alcaldessa de Girona.

Vota el número 1

Pel 26 d'abril

COL·LABORADORS