En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Un dels gràfics de l'estudi sobre les espècies exòtiques a Catalunya. / Foto: Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'informe EXOCAT que Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat aquest dijous recull la foto actual i l’abans i el després de les espècies exòtiques i invasores a Catalunya.

És una comparativa única de com ha evolucionat aquesta problemàtica ambiental els darrers anys.

Des de la publicació del primer informe fins al 2021 s’han registrat 631 noves espècies exòtiques a Catalunya. Gairebé la meitat d’aquestes, el 48,97%, s’han classificat com a no establerts, el 32,17% ja es consideren establerts i 21 tàxons nous, el 3,33%, són clarament invasors, és a dir especies que provoquen impactes destacables sobre els ecosistemes o sobre l’economia i la societat.

Entre les espècies considerades invasores, n’hi ha que presenten un còctel que les fa especialment temudes: les que tenen un gran potencial d’expansió per Catalunya i que, a més, poden afectar d’altres d’autòctones o causar danys sobre la producció o la salut humana.

Aquest és el cas, per exemple, del coipú, que provoca afectacions als cultius i a la vegetació de ribera on habita. També convé destacar l’expansió dels peixos continentals, els rèptils i els invertebrats terrestres, que en alguns casos han multiplicat per deu l’àrea ocupada el 2021 respecte del 2013.

Algunes de les espècies que destaquen pel que fa a la seva expansió pel territori són la vespa asiàtica, el mosquit tigre, el morrut de les palmeres o la papallona del boix. També, ocells com la cotorreta pitgrisa o la cotorra de Kramer.

Pel que fa a les plantes invasores, l’informe apunta especialment l’expansió de diversos cactus o cactàcies amb una gran capacitat de colonització del territori i de control difícil.

L’informe mostra que l’augment més gran d’exòtiques es concentra a tota la línia litoral i en alguns sectors del centre (Bages i Osona), del nord (Gironès) i del sud (Baix Ebre) de Catalunya. En el cas de les regions metropolitanes i litorals, són territoris molt densament poblats i amb una gran tradició comercial, la qual cosa fa que el moviment d’espècies sigui molt intens i continu. A més, el clima del litoral, suau i benèvol, ofereix moltes oportunitats perquè s’hi instal·lin diferents formes de vida.

Aquest 2023 el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural doblarà el pressupost que destina al control d’aquestes espècies, que passarà a ser de gairebé 2 milions d’euros.

Vota el número 1

Pel 19 d'abril

COL·LABORADORS