En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Treballadores envasant patates en una empresa gironina. / Foto: Xavier Pi (arxiu ACN)

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

L'estudi 'Girona 100 SA', té dues parts diferenciades: una de quantitativa, que pren com a referència les darreres dades publicades (en aquest cas, del 2016) i una altra de qualitativa.

Aquí s'enquesten els responsables de les 100 grans empreses de la demarcació. No només se'ls demana sobre l'evolució de les firmes, sinó que també se'ls pregunta sobre quines són les seves demandes i preocupacions.

De les respostes, se'n desprèn que el 2017 ha estat un bon exercici. De fet, tres de cada quatre grans empreses asseguren que han crescut en facturació al llarg del darrer any i un 70% han incrementat plantilla. De fet, també crida l'atenció que cap de les firmes ha reduït personal (perquè el 30% restant han mantingut el número de treballadors).

Ara bé, i aquí ve l'altra dada, també és cert que la majoria de contractes que s'han signat són temporals. I per veure-ho, només cal remetre's a la part quantitativa de l'estudi (la que es refereix al 2016) i extrapolar-ne les dades. Aquell any, les cent primeres empreses gironines van crear 4.500 llocs de treball. Però d'aquests, fins al 85% els van aportar les ETT (3.835).

A més de la facturació i la plantilla, l'estudi 'Girona 100 SA' també recull com, al llarg del 2017, la meitat de les empreses líders a la demarcació (el 53,5%) van incrementar presència a l'estranger.

Les enquestes incloses dins el 'Girona 100 SA' també permeten veure quines són les preocupacions i demandes dels empresaris. I de les respostes, se'n desprèn que la incertesa política ja no és un dels seus principals temors. De fet, ha caigut fins al sisè lloc del llistat i tan sols un 17,5% dels directius de les grans empreses l'assenyalen.

Per davant seu, els empresaris hi situen la coneguda com a 'guerra del talent' (la preocupació per trobar personal qualificat), l'increment de cost de les matèries primeres i la creixent competència. Aquestes preocupacions són les que ocupen el podi del llistat (ja que les comparteixen, respectivament, el 37,5%, el 35% i el 27,5% dels enquestats).

En paral·lel, l'informe també recull quines són les principals demandes de les grans empreses gironines. I aquí, el 35% dels enquestats situen en primer lloc la necessitat de millorar l'excés de burocràcia, seguit dels incentius per a la inversió (32,5%) o la demanda d'assolir acords laborals més flexibles (30%).

Al costat de la part qualitativa, el 'Girona 100 SA' també posa xifres a l'evolució de les empreses. En aquest cas, però, les dades quantitatives es refereixen al 2016 (les darreres disponibles). Aquell any, i per vuitè exercici consecutiu, l'informe constata com les cent empreses més grans de la demarcació van créixer en vendes. En concret, fins a un 6,41%, arribant a facturar en conjunt 9.337,7 milions d'euros.

En paral·lel a la xifra de negocis, l'estudi també posa de relleu com hi va haver un increment de la rendibilitat. O el que és el mateix, que el benefici de les grans empreses gironines, en conjunt, va tornar a créixer. En concret, ho va arribar a fer fins a un 43,5% (passant dels 216,3 milions d'euros del 2015 als 310,4 del 2016).

El darrer estudi 'Girona 100 SA' també permet veure com l'empresa familiar continua tenint un gran pes al teixit empresarial gironí. De fet, només cal donar una ullada a les estadístiques. Del centenar d'empreses analitzades, 81 són familiars. I entre totes aporten el 76% de la facturació global (7.077,7 milions d'euros).

Per sectors, aquell que sobresurt per damunt de la resta és el carni, amb gairebé una de cada cinc empreses (en concret, 21). I si n'analitza el volum de facturació, novament aquesta indústria és la que aporta més al global (2.708 milions d'euros). A l'altre costat de la balança, per contra, s'hi troben les estacions de servei (només quatre empreses figuren al llistat de les cent).

I com a colofó, una curiositat. De les cent empreses que facturen més a les comarques gironines, n'hi ha 51 que es mantenen des del primer estudi. Són dues menys que l'any passat. Totes elles, entre els anys 2007 i 2016 han augmentat fins a un 23% la seva xifra de negoci i han arribat a doblar els beneficis.

Vota el número 1

Pel 27 de maig

COL·LABORADORS