En directe: Selecció musical

 Llagostera Ràdio on-line

Notícies locals i comarcals
Tipografia
  • Molt Petita Petita Mitjana Gran Enorme
  • Per Defecte Helvetica Segoe Georgia Times

El sindicat Unió de Pagesos (UP) reclama amb urgència mesures per fer front a la pujada de costos de producció. El coordinador nacional, Joan Caball, ha alertat que si la gent no se'n surt, "acabarà plegant".

Volen un IVA reduït per a tots els béns i serveis que necessiten per produir, ajuts per assumir les obligacions del decret de fertilització o que s'elimini l'"excessiva" burocratització.

Una altra de les qüestions que els preocupa és la manca de relleu. Segons xifres del Departament, l'any 2022 només es van incorporar 212 pagesos a l'activitat agrària, mentre que el 2021 en van ser 279.

Caball ha fet aquestes declaracions en el marc de l'Assemblea Nacional del sindicat que se celebra a Vic per marcar les línies de treball de cara al 2023.

Oriol Rovira és un jove pagès que actualment és coordinador d'Unió de Pagesos a Osona. Lamenta que totes les problemàtiques contra les que estan lluitant fan que els joves no vegin "atractiu" dedicar-se a la pagesia. "Això ens pot dur cap a una Catalunya sense pagesos", ha alertat. "Tot i que de pagesos sempre n'hi haurà, però estarà tot en mans de grans empreses i no de petits productors com fins ara", ha matisat.

Rovira s'ha mostrat preocupat perquè la tendència sigui anar cap a un món "en què les grans empreses dominaran el sector alimentari". "A mi em preocupa com a productor si el dia de demà em podré jubilar de pagès, però qui hauria d'estar més preocupada és la societat que d'aquí uns anys no podrà triar què menjarà: hi ha això i si no et fots", ha alertat tot apel·lant a la consciència del consumidor.

A banda de la prioritat de focalitzar la lluita contra l'increment de costos de producció per aquest 2023, la proposta del Pla de Treball del sindicat aposta per continuar treballant per un mercat "just", "transparent" i "equitatiu" a la cadena alimentària.

UP també reivindica la importància que té la pagesia per al país, amb l'alimentació com un pilar fonamental de la societat i on l'agricultura i la ramaderia són "imprescindibles".

El Pla de Treball d'Unió de Pagesos també busca poder aconseguir que l'aplicació de la Política Agrària Comuna beneficiï la pagesia i no els especuladors. Un altre dels temes cabdals per treballar serà la necessitat d'una gestió eficient de la fauna salvatge que provoca danys que cada vegada van a més. De fet, en el darrer any, Joan Caball ha recordat que un terç dels sinistres han sigut per accidents amb fauna salvatge, com senglars o cabirols. "No es posa fi per solucionar el problema", ha lamentat.

La protecció de l'espai agrari, l'adaptació al canvi climàtic i aconseguir unes assegurances agràries "útils" són altres reivindicacions que formen part del full de ruta del sindicat.